Veaceslav Platon, fugarul de la Londra, audiat într-o instanţă de la Chişinău. Cum a fost posibil. Video

Veaceslav Platon, fugarul de la Londra, audiat într-o instanţă de la Chişinău. Cum a fost posibil. VideoAudierea lui Platon/ Sursa foto: EvZ

Veaceslav Platon, controversatul afacerist eliberat din închisoare de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo şi care a fugit la Londra ca să nu ajungă din nou după gratii, a fost audiat în calitate de parte vătămată de un complet de la Judecătoria Chişinău.

Este vorba de dosarul de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de la care Platon pretinde despăgubiri morale de 300.000.000 USD.

Veaceslav Platon este dat în urmărire generală din vara anului 2021.

Cum a fost posibilă audierea lui Veaceslav Platon

Audierea controversatului afacerist s-a făcut prin teleconferinţă, fiind organizată de avocaţii săi.

Acest lucru a fost posibil datorită unor modificări din Codul de Procedură Penală.

Platon nu a fost identificat prin prezentarea unui document de identitate şi nici nu a putut să semneze pentru obligarea de a nu face declaraţii false. La fel, nici nu a fost întrebat despre locul aflării sale. Instanţa l-a întrebat dacă el este cu adevărat Veaceslav Platon, iar omul de pe ecran a răspuns afirmativ.

Pentru că Veaceslav Platon este vorbitor de limbă de rusă, în sala de şedinţe a fost prezent şi un traducător. Acesta a fost însă de formă. Şedinţa de judecată s-a desfăşurat în limba rusă.

Veaceslav Platon

Veaceslav Platon audiat de la distanţă/ Sursa foto: EvZ

„Grup criminal”. Declaraţiile afaceristului în şedinţă

Audierea lui Platon a avut loc pe parcursul a două şedinţe de judecată, miercuri şi joi. La şedinţa de miercuri audierile au fost întrerupte la solicitarea pretinsei părţi vătămate. Platon a spus că se simte rău.

Veaceslav Platon a declarat că îşi menţine acuzaţiile în adresa lui Viorel Morari şi declaraţiile făcute anterior.

Afaceristul l-a acuzat pe Morari că este liderul unui grup criminal organizat creat de Plahotniuc. Iar fostul procuror anticorupţie, Adriana Beţişor, este mana sa dreaptă.

„Ei primeau satisfacţii morale atunci când trimiteau oamenii la închisoare”, a declarat Platon.

Viorel Morari despre audierea lui Veaceslav Platon

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie nu a comentat acuzaţiile lui Platon. Însă s-a expus critic asupra faptului că Platon nu a fost identificat.

„Nu ştiu cum s-a făcut legătura. Pare-se că avocatul lui Platon a trimis un link securizat. Dar totuşi, este o problemă. Până la urmă nu ştim cine a apărut pe ecran. La prima vedere, seamănă cu Veaceslav Platon”, a declarat Morari pentru EvZ.

Pe de altă parte, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie se arată indignat de faptul că acuzaţia de stat este prezentată de un procuror învinuit într-un dosar penal.

Procurorul Vladislav Căruceru a refuzat să facă declaraţii.

Cum a fost pornit dosarul Morari

Dosarul penal pe numele lui Viorel Morari a fost pornit la sfârşitul anului 2019, aproximativ la o lună după ce Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de procuror general al lui Alexandr Stoianoglo.

Aproximativ două luni înainte de a fi reţinut, Viorel Morari, fiind în funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie, a dispus printr-o ordonanţă începerea urmăririi penale privind finanţarea ilegală a Partidului Socialiştilor, inclusiv şi investigarea înregistrării audio în care Plahotniuc îi trimite lui Dodon renumita pungă neagră (kuliok). În care Pahotniuc spunea că sunt bani pentru finanţarea PSRM.

Înregistrarea video cu kuliokul şi finanţarea ilegală a socialiştilor a ajuns din nou în vizorul procurorilor anticorupţie după venirea la guvernare a PAS.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021. Ddupă audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, noul complet, în care se regăseşte şi Ana Cucerescu, a reluat examinarea dosarului de la zero.

De ce este învinuit fostul şef de la Procuratura Anticorupţie

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Morari este învinuit că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală.

Toate aceste acţiuni ar fi fost făcute din interese personale. Precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor. Precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.

Veaceslav Platon, inculpat în trei dosare

Om de afaceri și fost parlamentar, Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă. Două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

Conroversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie. A fost posibil în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului.

El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei. În urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat, la 12 august 2021, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile. Totodată, a dispus să fie dat în urmărire generală.

Veaceslav Platon a fost inclus în lista de sancţiuni a guvernului canadian.