Caz de pedofilie, fără finalitate în instanţă. Victima, la o mână cu inculpatul şi şedinţe amânate pe bandă rulantă

Caz de pedofilie, fără finalitate în instanţă. Victima, la o mână cu inculpatul şi şedinţe amânate pe bandă rulantăDrebot, Grigorciuc şi partea vătămată/ Sursa foto: captură anticoruptie.md

Cel mai răsunător dosar de pedofile din Republica Moldova rămâne nerezolvat. Un fost consilier comunist de la Chişinău, inculpat într-un dosar de pedofilie, se bucură din plin de libertate, deşi a fost condamnat anterior la 17 ani de închisoare.

Pretinsa victimă, care în timpul când ar fi fost abuzată avea 14 ani, este acum un tânăr 22 de ani, care a ajuns să se înţeleagă de minune cu pretinsul abuzator. Iar complicele, fost director la un gimnaziu din Chişinău, care i-ar fi vândut consilierului copilul pentru plăceri trupeşti, a decedat.

Dosarul penal pe care justiţia de la Chişinău nu-l poate scoate la capăt de aproape opt ani ar putea să fie reluat din nou de la zero. Completul de judecată, care examinează acest dosar, a rămas fără judecător raportor, Stela Bleşceaga fiind avansată la Curtea Supremă de Justiţie.

Iar în loc a fost desemnat ca judecător raportor pe caz Angela Catană. „Vom decide în complet dacă vom relua examinarea de la început. M-am uitat fugitiv pe dosar. S-a lucrat enotm până acum şi nu aş vrea ca această muncă să ajungă pe vânt. Dar vom decide în complet”, a declarat Angela Catană, solicitată de EvZ.

Cazul de pedofilie care a şocat societatea

În toamna anului 2017 procurorii anunţau despre reţinerea directorului unei şcoli internat din Chişinău pentru copii din familii vulnerabile. Directorul şcolii era învinuit că a vândut un copil de 14 ani unui consilier comunist şi om de afaceri prosper. Ultimul i-ar fi plătit bani grei pentru folosi adolescentul la satisfacerea poftelor sexuale.

În scurt timp în mass-media de peste Prut apare şi numele celor doi. Era vorba de omul de afaceri Vladimir Drebot. Iar cel care a vândut copilul este fostul director al Gimnaziului internat nr.3 din Chişinău, Igor Sandler.

Noi nu putem să ne expunem asupra vinovăţiei celor doi. Putem menţiona doar că am intrat în posesia descifrărilor imaginilor video anexate la dosar, care au fost făcute cu camera ascunsă în apartamentul închiriat de afacerist.

Vladimir Drebot, în sala de judecată

Vladimir Drebot, în sala de judecată/ Sursa foto: anticoruptie.md

În dosar sunt descrise scene greu de imaginat dintre un adolescentşi un bărbat matur. Totul se petrecea într-un apartament închiriat de Drebot în sectorul Buiucani din Chişinău.

În dosar mai este scris că Drebot îi făcea minorului cadouri scumpe, îl lua cu el în deplasări peste hotare. Şi a făcut reparţie în casa în care locuia bunicul victimei.

Condamnarea, eliberarea şi moartea suspectă

În septembrie 2018, Judecătoria Chişinău i-a condamnat pe Vladimir Drebot şi Igor Sandler la câte 17 ani de închisoare.

Lui Drebot i s-a incriminat că din vara anului 2016 până în septembrie 2017, s-a înțeles cu directorul gimnaziului-internat „pentru racolarea unui minor pentru a-și satisface poftele sexuale”. Cei doi nu şi-au recunoscut niciodată vina.

În perioada respectivă se vehicula că mama lui Igor Sandler, o femeie foarte bogată, care în perioada sovietică a fost şefă pe toate întreprinderile de alimentaţie publică din Chişinău, ar fi pus la bătaie un milion de euro ca să-şi vadă fiul la libertate.

În septembrie 2020, Drebot şi Sandler au fost eliberaţi din detenţie. Iar dosarul trimis la rejudecare după ce Curtea de Apel Chişinău a constatat vicii de procedură la formarea completului de judecată, care a examinat cazul în prima instanță.

Se întâmpla în plină pandemie. În decembrie 2020, mama lui Igor Sandler a anunţat că fiul ei a decedat de Covid-19. În anumite cercuri, la acea vreme, se vehicula că moartea lui Sandler ar fi fost înscenată pentru bani grei.

Igor Sandle şi mama sa

Igor Sandler şi mama sa, Ina Sandler/ Sursa foto: colaj

Iar după ce şi-a perfectat acte pe un nume fals, ar fi plecat cu familia în Israel.

De mână cu victima în instanţă

Rejudecarea dosarului a început la 29 noiembrie 2021, la mai bine de un an de la eliberarea din detenţie. Numai că de această dată pe banca acuzaţilor apare doar Drebot.

Pe parcursul celor 2 ani şi 8 luni de la începerea examinării dosarului au fost programate 29 de şedinţe de judecată. Majoritatea, însă, au fost amânate. Iar de cele mai multe ori chiar din vina magistraţilor, care erau plecau la diferite seminare, adunări sau concedii.

Iar Drebot şi victima sa, acum în vârstă de 22 de ani, pare să fie într-o relaţie foarte apropiată. Aceştia au fost surprinşi în repetate rânduri, venind mână în mână la şedinţele de judecată.

Tânărul i se adresează lui Drebot „tată” şi spune că îi este foarte recunoscător pentru tot ce a făcut pentru el. Mai mult, cei doi au ajuns să locuiască împreună.

Afaceristul acuzat de pedofilie, alături de victimă

Afaceristul acuzat de pedofilie, alături de victimă, în instanţă/ Sursa foto: anticoruptie.md

Anterior, o tânără care susţine că a avut o relaţie cu băeatul care ar fi fost abuzat în copilărie de Drebot, a declarat că fost iubit ar fi controlat în continuare de Drebot. Fata a adăugat că relaţia lor a mers până când Drebot i-a cerut tânărului să meargă să locuească la el. Şi că afaceristul i-a promis băeatului că îl va ajuta să ajungă la facultate şi să-şi găsească un rost în viaţă.

Precizăm că victima a făcut declaraţii în instanţă în favoarea lui Drebot.

Versiunea businessmanului acuzat de pedofilie

Vladimir Drebot pledează nevinovat şi susţine că l-a înfiat pe băeat. Dar nu a reuşit să perfecteze actele. Şi că ţine la acest tânăr ca la copilul său. Că vrea să-l ajute, ca un creştin.

Precizăm că Vladimir Drebot nu a fost căsătorit şi nici nu are copii.

Drebot se declară victimă a regimului lui Vladimir Plahotniuc şi, în special, a fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari.

Potrivit lui Drebot, dosarul pentru pedofilie i-a fost fabricat la comanda lui Botnari. Pentru ca să nu-i achite după ce întreprinderea sa a dotat cu tehnică pentru aer condiţionat sediul nou al concernului Moldova-Gaz, în perioada când era condus de Botnari.

Susţinătorul lui Drebot

Drebot este apărat cu osârdie de către Pavel Grigorciuc, un activist civic care se declară victimă a regimului Plahotniuc. Grigorciuc s-a aflat de mai multe ori în arest preventiv, fiind învinuit în dosarul „Antifa”. Pretinsul activist a mai ajuns după gratii după ce a agresat fizic un deputat, apoi şi un procuror.

Precizăm că Grigorciuc a făcut parte din aripa tânără a Partidului Comuniştilor. Apoi a ajuns un susţinător înflăcărat al lui Igor Dodon. Grigorciuc a fost unul dintre cei care a susţinut, în 2014, anexarea Crimeei de către ruşi. Precum şi separarea teritoriilor din Lugansk şi Doneţk din Ucraina.

Grigorciuc şi Dodon

Pavel Grigorciuc şi Igor Dodon/ Sursa foto: YouTube

A promovat cu zel ideea de renaştere a fostei Uniuni Sovietice, manifestând o poziţie profund românofobă.

Grigorciuc s-a regăsit în diferite proiecte pro-ruse, cum ar fi Antifa, Grenada sau Forumul social. Activistul apare şi într-o înregistrare video în timp ce împarte bani unor tineri plătiți ca să participe la proteste.

După numirea lui Alexandr Stoianoglo la şefia Procuraturii Generale, Grigorciuc a ajuns unul din sfetncii săi. Activistul a întocmit listele cu victimele politice ale lui Plahotniuc. După care, la comanda lui Stoianoglo, procurorii au retras învinuirile.

Doar că în listele lui Grigorciuc, pe lângă victimele oligarhului, au fost incluse şi persoane din anturajul lui Veaceslav Platon.

Ce prevede legea

Articolul 31 din Codul de Procedură Penală a Republicii Moldova prevede că, după începerea cercetării judecătoreşti, orice schimbare intervenită în completul de judecată impune reluarea de la început a cercetării judecătoreşti.

Înlocuirea judecătorului într-un complet nu necesită reluarea judecării cauzei de la început. Însă judecătorul este în drept să solicite repetarea unor acţiuni procesuale deja efectuate în şedinţă în lipsă lui dacă are de concretizat chestiuni suplimentare.

În context, facem referinţă la dosarul de învinuire a fostului şef de la Procuratura Anticorupţie, Viorel Morari. După înlocuirea a doi judecători din complet, dosarul, a cărui examinare se apropiase de final, a fost reluat de la zero.

De această dată nu a mai putut fi audiat Veaceslav Platon care se ascunde la Londra de justiţia moldovenească. Precizăm că, Platon are statut de parte vătămată în dosarul în care este învinuit Morari.