Vaticanul salută efectele „benefice” ale COVID-19. Apoi se bate peste gură
- Adrian Pătrușcă
- 1 aprilie 2020, 18:25
Vatican News, serviciul de știri oficial al Sfântului Scaun, a publicat și apoi a șters un articol care numea coronavirusul un „aliat” al planetei, stârnind un scandal uriaș.
Articolul cu pricina, scris de preotul (iezuit, la fel ca Papa Francisc) Benedict Mayaki, avea titlul: „Coronavirus: Neașteptatul aliat al Terrei”, iar subtitlul: „Schimbările în comportamentul uman cauzate de pandemia de COVID-19 aduc avantaje imprevizibile pentru planeta”.
Autorul nu făcea nici un fel de referire la zecile de mii de decese provocate de virus, mulțumindu-se să afirme că pandemia este „o problemă de sănătate mondială”.
După care Mayaki se grăbea să observe partea pozitivă: „Pământul se vindecă singur” ca urmare a reducerii activității umane.
„În Italia, peștii au revenit pe canalele Veneției. Mai puțin turism și transport pe apă a permis apelor să se curețe”, scrie ziaristul iezuit. „Păsările migratoare, inclusiv lebedele, au fost văzute alunecând pe canalele orașului.”
China și-a redus emisiile de azot ca urmare a măsurilor de izolare pentru combaterea epidemiei, mai observa agerul Mayaki. Și Hong Kongul a înregistrat o scădere generală a poluării.
Articolul mai consemna și că „reducerea mondială a călătoriilor aeriene, terestre și maritime aduce avantaje planetei”, reducând emisiile de carbon.
Afirmațiile lui Mayaki vin după cele ale Papei Francisc, din 22 martie, care spunea că pandemia de coronavirus reprezintă natura „în criză”, din cauza degradării mediului.
După ce a declarat că „în mod curios, planeta nu a mai fost curată de foarte mult timp”, Papa a fost întrebat: „Este posibil să fi venit ceasul în care natura se răfuiește cu noi?”
Suveranul Pontif a răspuns: „Există un dicton pe care îl cunoaștei cu siguranță: «Dumnezeu iartă întotdeauna, noi iertăm câteodată, dar natura nu iartă niciodată». Incendii, cutremure de pământ... sunt semne că natura este în criză, pentru ca noi să avem grijă de natură.”
Titlul articolului din Vatican News al lui Benedict Mayaki era o variantă ușor modificată a titlului unui articol publicat de CNN pe 20 martie: „Există un beneficiar neașteptat al coronavirusului: planeta”.
După ce articolul din Vatican News a fost mediatizat pe Twitter, reacția cititorilor a fost aproape unanim negativă.
Profesorul de drept canonic Edward Peters întreba:
„Puteți măcar să vă imaginați impactul vorbelor dvs asupra zecilor de mii de persoane care plâng pierderea celor dragi, fără a mai vorbi de zecile de milioane de persoane care își văd distruse mijloacele de subizistență în urma acestei catastrofe?”
„Disprețul dvs pentru soarta lor nu putea fi mai evident decât atât”, conchidea profesorul. Acesta a postat și un al doilea mesaj: „Dezgustător. Rușine Vatican News Service pentru că a publicat așa ceva.”
Alte reacții făceau aluzie la recentul scandal „Pachamama”, în care ceea ce părea o statuetă a zeiței păgâne a Pământului, cu același nume, a fost venerată cu ocazia unui ritual la Vatican, cu participarea Papei.
Articolul lui Mayaki cita greșit o informație din The Guardian, care nu pretindea că peștii „au revenit” pe canalele Veneției, ci doar că apa mai limpede permite vederea lor.
De asemenea, informația potrivit căreia pe canalele Veneției au apărut lebedele a fost declarată falsă de către National Geographic.