Vaticanul a facut publice primele documente din arhiva Papei Pius al XII-lea

Vaticanul a facut publice primele documente din arhiva Papei Pius al XII-lea

Primele documente din arhivele pontificatului Papei Pius al XII-lea, deschise luni, 2 martie, confirmă ajutorul acordat evreilor. Johan Ickx, directorul arhivei Secţiei pentru Relaţiile cu Statele din Secretariatul de stat, anticipează în mass-media Vaticanului că printre documentele deja disponibile în format electronic se evidenţiază fişierele privind „Evreii” care conţin 4.000 de nume şi cererile lor de ajutor.

Unele documente noi, precum cel din 16 octombrie 1943, face lumină asupra unor evenimente istorice individuale, precum cel din 16 octombrie 1943 şi deportarea evreilor din Roma: „Scrisoarea emoţionantă adresată papei Pius al XII-lea de câţiva evrei în timp ce erau reţinuţi de SS şi Gestapo în Colegiul Militar din Palatul Salviati din Via della Lungara a fost deja publicată de diverşi autori (Kuehlwein, Riccardi). 

Interesul Sfântului Scaun

Documentul Presseservice din Washington din 20 octombrie, informează că în noaptea de 15-16 octombrie, un număr considerabil de evrei care au fost arestaţi în diferite părţi ale Romei după ce au fost ţinuţi 24 de ore în colegiul militar, au fost transportaţi la o destinaţie necunoscută (stop), precizând că Sfântul Scaun a avut grijă să acest tip de evenimente să nu se mai repete.

Este prudent să trimitem aceste ştiri ?

Un bilet scris cu o zi mai târziu în care se recunoaşte caligrafia Papei al XII-lea, deschide o nouă fereastră interpretativă: ''este prudent că Presseservice să trimită această ştire? ", scrie Pontiful, perfect conştient de faptul că 'nu e bine să-i trezeşti pe câinii care dorm', în special pe nazişti, prin acţiuni umanitare care pornesc de la Palatul Apostolic. Cu un „Nu, într-adevăr ” scris de monsenior Tardini, secretar al Congregaţiei pentru Afaceri Ecleziastice Extraordinare, este evocată linia discreţiei absolute a Sfântului Scaun asupra operelor sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deosebite dosarele SARE (Serviciul de ascultare al posturilor radio străine) care conţin transcrieri: din 1943 şi până în 1954, un grup de religioase au ascultat şi au transcris programele principalelor posturi de radio din străinătate, furnizând superiorilor Secretariatului de Stat ştiri proaspete pe scară globală.