Vasile Bănescu, despre diversitatea din Legile Educației: „Ar deveni un jenant și nefiresc subiect de discuție între profesori și elevi”

Vasile Bănescu, despre diversitatea din Legile Educației: „Ar deveni un jenant și nefiresc subiect de discuție între profesori și elevi”Vasile Bănescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

După ce BOR a cerut să dispară din Legile Educaţiei noţiunile ideologiei de gen şi diversitate sexuală, purtătorul Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, vine cu clarificări pe marginea subiectului și subliniază că cultele religioase au dreptul constituțional să propună și să argumenteze amendamente, în cazul de față să observe și să denunțe încălcări ale libertății elevilor și profesorilor de a nu fi supuși unor intruziuni de natură ideologică.

Vasile Bănescu a explicat ideea că noțiunea de diversitate, „care acoperă azi o largă sferă socială (etnică, culturală, lingvistică, sexuală etc) și pe care absolut nimeni cu aderență la realitate nu o contestă, nu poate totuși rămâne neclarificată onest într-o dezbatere legislativă și, desigur, din respect față de logică, nici nu poate fi introdusă într-un text de lege, întrucât legea consfințește lucruri care devin obligatorii, ceea ce în cazul „diversității” este nu doar inadecvat, ci și ridicol-absurd”.

Diversitatea nu poate deveni obiect de promovare și propagandă

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a evidențiat că diversitatea nu este o valoare în sine și nu se dobândește prin alegeri și eforturi personale, deoarece e compusă din datele structurale ale unei persoane. Tocmai de aceea, noțiunea „nu poate deveni un obiect de promovare sau propagandă”.

Cum și de ce să promovezi ceva ce nu poate fi preluat sau multiplicat altfel decât organic, natural? Putem promova oare ritmurile anotimpurilor, culorile toamnei, diurnul și nocturnul, limbile pământului, aromele câmpului? Le putem face propagandă?”, a spus acesta.

Mai mult, având în vedere că diversitatea se referă inclusiv la viața sexuală a unei persoane, includerea noțiunii de diversitate într-o lege a învățământului, „ar deveni un jenant și nefiresc subiect de discuție între cei ce ar trebui să aplice legea (profesorii) și cei ce ar trebui să își declare această intimă orientare ca într-un aberant simulacru de „spovedanie” publică (elevii)”.

BOR are datoria de a denunța încălcarea libertăților

Oficialul BOR a mai făcut trimitere la ideologia neomarxistă, care, potrivit lui, promovează perfid în spațiul public idei și practici contrare firescului, precum:

  • „sexualizarea minții copiilor (educație explicit sexuală de la vârste fragede; în multe țări din Occident chiar și în grădinițe);
  • denaturarea noțiunii de familie naturală (mamă, tată, copii) sau a derivatelor accidentale ale acesteia (familie monoparentală, familie rezultată din adopție, familie formată din bunici și nepoți sau frați rămași singuri);
  • abuzarea instituției căsătoriei prin forțarea deschiderii ei către cupluri de același sex, sfidându-se astfel frontal rațiunile existenței acestei venerabile instituții;
  • denigrarea programatică a creștinismului și a relației dintre cultele religioase și școală, sugerându-se viclean că acestea livrează o așa-zisă îndoctrinare sau „ideologie religioasă”. Dacă aceasta apare punctual, ea trebuie desigur denunțată”.

În final, Vasile Bănescu a punctat că BOR și cultele religioase din România nu se situează împotriva diversității omniprezente în realitate, „ci doar critic față de transformarea punctuală a conținutului diversității sexuale în obiect de promovare și propagandă în spațiul școlii, care trebuie să rămână prin excelență unul liber și ocrotit de orice formă de ideologizare, inclusiv de orientare a înclinației intime a tinerilor prin influențare subversivă și prin validare a unor concepte sau constructe  (precum cel de „gen”) de către instituția școlară însăși”, se mai arată în comunicatul transmis.