Evenimentul Zilei > Actualitate > INCREDIBIL la ce vârstă a MURIT secretara lui Goebbels
INCREDIBIL la ce vârstă a MURIT secretara lui Goebbels

INCREDIBIL la ce vârstă a MURIT secretara lui Goebbels

Secretara a ministrului pentru propagandă în Germania nazistă, Joseph Goebbels, a încetat din viaţă. Brunhilde Pomsel ajunsese la vârsta de 106 ani.

Munca ei a adus-o în contact apropiat cu Goebbels, unul dintre cei mai mari criminali de război ai secolului XX.

Într-un recent documentar, ea a declarat că nu a ştiut nimic despre uciderea a şase milioane de evrei în timpul Holocaustului, transmite BBC.

În „O viaţă germană”, difuzat anul trecut, Brunhilde Pomsel a spus că nu simte nici o vină – „în cazul în care nu acuzi întreaga populaţie germană”.

Deşi a pretins că a fost întotdeauna apolitică, Brunhilde Pomsel, născută în ianuarie 1911, a intrat în partidul nazist când acesta a preluat puterea, în 1933, în scopul de a obţine o slujbă guvernamentală la postul naţional german de radio.

Ea l-a descris pe Goebbels ca fiind „un bărbat chipeş… puţin cam scund de înălţime”, care era întotdeauna bine îngrijit şi bine îmbrăcat, însă arogant.

Brunhilde Pomsel a mai declarat că a fost o simplă secretară şi a ştiut puţine lucruri despre acţiunile brutale ale naziştilor în timpul Holocaustului.

Paul Joseph Goebbels s-a născut în 1897 și a murit pe 1 mai 1945. A fost ministrul Propagandei Publice în timpul regimului din anul 1933 până la moarte, fiind unul dintre cei mai apropiați colaboratori a lui Hitler și printre cei mai devotați adepți a ideologiei naziste. Goebbels a fost cunoscut ca fiind zelos, un orator energic și un antisemit virulent.

Goebbels a devenit Doctor în Filosofie la Universitatea Heidelberg în 1921, după care a lucrat ca jurnalist, funcționar la o bancă și angajat la bursă. A scris nuvele și piese de teatru, care însă au fost refuzate de editori.

Goebbels a rămas cu Hitler în Berlin până la sfârșit, iar după sinuciderea führerului a devenit, dar numai pentru o singură zi, cancelarul celui de-al Treilea Reich. În ultimele ore ale vieții i-a permis soției sale, Magda, să îi omoare pe cei șase copii, după care, la scurt timp, cei doi s-au sinucis.