Varna, centru de primire a refugiaților fără autorități! Ce fac autoritățile bulgare? Este administrat numai de voluntari

Varna, centru de primire a refugiaților fără autorități! Ce fac autoritățile bulgare? Este administrat numai de voluntari refugiati Ucraina / Sursa: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Centrul pentru refugiați din Varna funcționează perfect și reușesc să ajute ucrainenii sosiți în Bulgaria datorită voluntarilor. De mai bine de două săptămâni, acesta funcționează în absența statului. Chiar dacă sunt obosiți și fac față cu greu afluxului, voluntarii nu renunță și sunt determinați să ajute refugiații.

Autoritățile din Bulgaria nu par să ofere un sprijin extrem de mare refugiaților. Cel mai mare centru pentru ucraineni din Varna funcționează de mai bine de două săptămâni în absența statului. Ucrainenii sunt primiți și ajutați de către voluntari, care reușesc să facă față situației.

Problemele de la frontieră sunt compensate de entuziasmul oamenilor și dorința lor de a ajuta pe cei aflați la necaz. Din fericire, zilnic sosesc voluntari la centrul pentru refugiați din Varna. În prezent sunt aproximativ 100 de persoane. Își fac propriul program, se rotesc în ture, sunt autodidacți. Dar toate acestea pun sub semnul întrebării însăși existența centrului în perspectivă, deoarece voluntarii, pur și simplu uman (au familii, muncă, studii, afaceri...), vor face față cu greu, iar nimeni nu îi poate forța. Mulți dintre ei au făcut un apel prin ziarul „Sega” ca statul să intervină.

"Sună incredibil, dar este adevărat - dacă plecăm, totul se prăbușește. Statul ar trebui să reacționeze și din cauza faptului că valul de refugiați va crește, responsabilitățile se înmulțesc, se întrevăd nevoi specifice pe care doar statul le poate duce la îndeplinire", au mărturisit aceștia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, autoritățile din Bulgaria au raportat doar alocarea de spații la Palatul Culturii și Sportului (SCS) și asigurarea organelor de poliție. Funcționează și un birou al Agenției pentru Refugiați, care se ocupă doar de problemele legate de statut. Și funcționează limitat, din cauza lipsei de capacități.

Absolut toată asistența organizatorică pentru cei care sosesc este oferită de voluntari. La fața locului, lucrurile sunt coordonate de reprezentantul local al formațiunii „Continuăm Schimbarea”, Nikolai Stefanov; în weekend trec parlamentari, a fost și Violeta Lorer, soția ministrului Daniel Lorer. Dar și ei sunt ca voluntari, notează SEGA.

Refugiații ucraineni din Bulgaria nu au sprijinul statului

Primii refugiați după începerea războiului au fost preluați de ucraineni, ruși sau bulgarii basarabeni stabiliți la Varna. Aceștia le-au acordat asistență în propriul domiciliu, iar apoi noua celulă a administrației regionale le-a pus la dispoziție spațiu; au început să sosească tone de donații, care să fie depozitate acolo și așa a luat ființă centrul pentru refugiați.

Așteptările voluntarilor erau ca treptat statul să preia activitățile. Nu s-a întâmplat și asta duce la mari probleme:

  • înregistrarea ucrainenilor în centru se face prin datele lor personale, dar voluntarii nu au voie să se ocupe de acestea;
  • refugiații vor să știe în câte locuri din Bulgaria urmează să se înregistreze - voluntarii cu greu le pot explica;
  • oamenii întreabă despre tipurile de statut, pot să lucreze, copiii lor merg la grădiniță - voluntarii nu le pot oferi informații complete;
  • oamenii sună pentru că au nevoie de un medic - nimeni din centru nu poate garanta un medic;
  • întreabă când vor fi deschise punctele de la frontieră – puțin probabil ca voluntarul să știe.

Când un refugiat intră în centru, i se înmânează un formular, i se spune ce să completeze, de unde să obțină un număr și să aștepte. Apoi, conform numerelor, oamenii sunt chemați la computere, unde sunt procesate informațiile despre cazarea existentă și disponibilă. Se oferă un adăpost acolo, în funcție de nevoi (numărul de persoane din grup, dacă sunt sau nu copii, animale de companie, alte detalii...). Oamenii sunt apoi direcționați către lucrurile donate și li se oferă lucrurile de care au nevoie. Serviciul este rapid deoarece donațiile sunt sortate în prealabil. În cele mai multe cazuri, lucrurile necesare sunt disponibile, deoarece la începutul fiecărei zile, prin rețelele de socializare, se fac apeluri pentru ce anume să se doneze. La final, oamenii așteaptă până când un șofer este eliberat pentru a-i duce la cazare. Dacă au un copil mic, îl pot lăsa la locul de joacă pentru copii, care funcționează în centru. Acolo e cineva care-i veghează pe copii.

Dacă apare un refugiat care nu dorește donații și cazare, ci pur și simplu să primească informații, poate vizita punctul extern, la câțiva metri de centru. Punctul s-a deschis acum 2 zile în ideea de a scurta coada principala. Așa stau lucrurile, pe scurt, legat de organizarea din centrul orașului Varna. Absolut totul de acolo a fost gândit de voluntari, realizat de ei și asigurat din nou de ei. Cine și unde să stea, în ce activități să se implice, totul e făcut din mers. Se fac deja și teste, pe bază de încercare - eroare, serviciul se îmbunătățește. Computerele, software-ul pentru cazare și acoperirea pentru internet, toate au fost donate.

Ministrul Lorer și viceprim-ministrului Asen Vasilev au făcut declarații cu privire la situația refugiaților sosiți în Bulgaria, declarând că se guvernul se simte responsabil. Ambii au spus că le sunt recunoscători voluntarilor, nimic mai mult. Iar haosul, desigur, nu este doar la Varna. Primarul din orașul Kardjhali, Hassan Azis, de exemplu, a spus recent că refugiații de acolo au fost adăpostiți în biserica din localitate; a fost oferită asistență de către municipalitate, diverse ONG-uri și cetățeni obișnuiți, iar statul a lipsit din nou, notează Rador.