Vânzările de carburanți și bunuri nealimentare conduc topul pe septembrie
- Cristina Vladu
- 7 noiembrie 2016, 11:08
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în septembrie cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm inferior celui înregistrat în lunile precedente.
Creșterea fost susţinută mai ales de vânzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare, arată datele publicate, astăzi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ritmul de creştere din luna septembrie este sub cel din august, de 12,6%.
Cel mai înalt ritm de creştere din ultimele luni a fost înregistrat în februarie, de 21,8% faţă de februarie 2015, nivel record din 2008 încoace.
Cumulat pe primele nouă luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 15,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că afacerile din comerţ au fost susţinute în luna septembrie în special de vânzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare.
"Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2016, comparativ cu luna septembrie 2015 a înregistrat o creştere cu 9,7% ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+15,2%), vânzările de produse nealimentare (+9,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,3%)", se precizează în comunicatul INS.
Ratele de creştere au accelerat faţă de august la bunuri alimentare şi carburanţi, dar avansul a încetinit la vânzările de bunuri nealimentare.
în lunile precedente, afacerile de retail au fost susţinute mai ales de creşterile înregistrate de vânzările de alimente, stimulate de scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.
Însă iunie 2016 a fost prima lună în care cifrele statistice anuale au exclus efectul scăderii TVA la alimente din iunie 2015, pentru că a luat în calcul intervalul 1 iulie 2015-30 iunie 2016.
Comparativ cu luna august, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în septembrie cu 3,3% pe serie brută, dar au urcat cu 0,1% în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare.
Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite.
Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%.
De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate faţă de nivelul din 2015.