Vânătorii cer contra-analize în laboratoarele UE pentru porcii declarați infestați cu Pestă Porcină Africană

Vânătorii cer contra-analize în laboratoarele UE pentru porcii declarați infestați cu Pestă Porcină Africană

Sunt măsuri haotice, strigă producătorii mici și mijlocii care s-au văzut cu afacerile puse pe butuci și îndatorați pe viață la bănci pentru micul vis de a deveni procesatori de carne în România.

Și în timp ce pesta porcină africană (PPA) dizolvă industria, organele abilitate asmut vânătorii pe mistreți, dar „uită” să le pună la dispoziție și gropi în care să incendieze și să îngroape cadavrele corespunzător și dezinfectant. Așadar, mult zgomot, dar nu se întâmplă mai nimic.

Unde se întâmplă, de exemplu la vămile țării, lucrurile sunt făcute ușor abuziv. Poliția de Frontieră interzice ieșirea sau intrarea în țară cu produse de carne de porc, însă, conform informațiilor furnizate de dispecerat, nu există nicio informare publică sau un comunicat emis în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pune pușca și pe ciori, urși și lupi

Nu mistrețul e de vină, ci păsările, lupii, urșii și alte animale necrofage, transmit oficialii de la Asociația Generală a Vânătorilor din România (AGVPSR). Asociația Vânătorilor susține că sursa bolii nu este porcul mistreț, care urmează, acum, să fie dus aproape la extincție pe teritorul României – vizate sunt animalele necrofage. „E foarte curios că majoritatea focarelor sunt în incinte în care mistrețul nu poate intra. Incintele acestea sunt străjuite de jur împrejur. Pe deasupra poate intra doar o pasăre, cioara de exemplu. Dar în interior mai poate ajunge și omul”, ne-a declarat în exclusivitate Dr. Ing. Neculai Șelaru, președintele AGVPSR. „Cioara neagră, de exemplu, migrează din Ucraina în România, deci ar fi unul din purtatorii posibili.

„Câinii sălbatici, ursul și lupul sunt animale care se hrănesc cu cadavrele altor animale, inclusiv mistreți. Ele pot fi purtătoarele acestui virus. În final, din toți mistreții vânați niciunul nu a ieșit ca fiind purtător al bolii”, a subliniat președintele asociației.

Rezultate false de la ANSVSA?

Situație ciudată în focarele de PPA, unde veterinarii au constatat pe probele prelevate că porcii mistreți găsiți morți prin păduri (Sălaj, Ialomița și Bihor) sunt pozitivi pentru boală, dar în laboratoarele din București, aceleași probe au ieșit negative. În concluzie, vânătorii se arată sceptici în privința reducerii drastice a populației de porc sălbatic.

„Deoarece focare de îmbolnăvire au fost descoperite mai întâi în mediul domestic, mai ales în exploataţii închise unde virusul nu putea fi vehiculat de mistreţi, ci cel mult de păsări necrofage, iar în mediul sălbatic, cu excepţia Deltei Dunării, nu au fost descoperite cazuri pozitive la mistreţii recoltaţi, ci numai la câteva cadavre de mistreţi aflate în descompunere, se impune transmiterea buletinelor de analiză către gestionarii afectați şi transmiterea de contra-probe la laboratorul comunitar de referinţă sau la alte laboratoare agreate în UE, pentru a evita orice fel de speculaţii ulterioare la adresa ANSVSA, AGVPS, gestionarilor fondurilor cinegetice etc”, au cerut reprezentanții vânătorilor.

În Europa sunt opt centre medicale acreditate pentru a face aceste teste.

 

Procesator: „Românii vor carne de porc autohton”

Pesta porcină înseamnă și efecte negative asupra producătorilor de mezeluri. Un procesator de carne de porc din sudul Capitalei cumpăra, zilnic, aproximativ 5 tone de carcasă de porc din județul Brăila. „Românii vor carne de porc românesc, are un gust total diferit față de cea din import. Începând de astăzi, Direcția Sanitar Veterinară a restricționat achiziționarea de carcasă de porc din zonele unde este confirmată existența virusului pestei porcine. Nu mai avem voie să cumpărăm carne de porc din județul Brăila, decât dacă este însoțită de un anumit tip de analize. Mai mult, conform directivelor DSV, trebuie să arătăm că materia primă este fiartă la o temperatură de 80 de grade, virusul este distrus prin fierbere, la 80 de grade”, ne-a spus Dragoș Niia, administratorul firmei Matis. Chiar dacă nu mai pot cumpăra carne de porc din Brăila, producătorul de mezeluri a găsit o alternativă tot în România. „Am schimbat furnizorul, cumpărăm carne de porc din Argeș, aproape 4 tone de carne de porc românesc cumpărăm în fiecare zi. Jumătate din materia primă procesată, în fiecare zi, este din producția internă. România trebuie să stopeze extinderea acestui virus și să repopuleze fermele. În afară ești condiționat să cumperi ce vor strănii”, a precizat administratorul firmei de mezeluri din sudul Capitalei. (Ștevan Etveș)