Pesta Porcină Africană - CONTRAATACUL VÂNĂTORILOR. Cer contra-analize în laboratoarele UE pentru porcii declarați infestați
Editura Evenimentul si Capital

Pesta Porcină Africană - CONTRAATACUL VÂNĂTORILOR. Cer contra-analize în laboratoarele UE pentru porcii declarați infestați

Autor: | | 1 Comentarii | 11958 Vizualizari

Sunt măsuri haotice, strigă producătorii mici și mijlocii care s-au văzut cu afacerile puse pe butuci și îndatorați pe viață la bănci pentru micul vis de a deveni procesatori de carne în România.

Și în timp ce pesta porcină africană (PPA) dizolvă industria, organele abilitate asmut vânătorii pe mistreți, dar „uită” să le pună la dispoziție și gropi în care să incendieze și să îngroape cadavrele corespunzător și dezinfectant. Așadar, mult zgomot, dar nu se întâmplă mai nimic.

Unde se întâmplă, de exemplu la vămile țării, lucrurile sunt făcute ușor abuziv. Poliția de Frontieră interzice ieșirea sau intrarea în țară cu produse de carne de porc, însă, conform informațiilor furnizate de dispecerat, nu există nicio informare publică sau un comunicat emis în acest sens.

Se pune pușca și pe ciori, urși și lupi

Nu mistrețul e de vină, ci păsările, lupii, urșii și alte animale necrofage, transmit oficialii de la Asociația Generală a Vânătorilor din România (AGVPSR). Asociația Vânătorilor susține că sursa bolii nu este porcul mistreț, care urmează, acum, să fie dus aproape la extincție pe teritorul României – vizate sunt animalele necrofage. „E foarte curios că majoritatea focarelor sunt în incinte în care mistrețul nu poate intra. Incintele acestea sunt străjuite de jur împrejur. Pe deasupra poate intra doar o pasăre, cioara de exemplu. Dar în interior mai poate ajunge și omul”, ne-a declarat în exclusivitate Dr. Ing. Neculai Șelaru, președintele AGVPSR. „Cioara neagră, de exemplu, migrează din Ucraina în România, deci ar fi unul din purtatorii posibili.

„Câinii sălbatici, ursul și lupul sunt animale care se hrănesc cu cadavrele altor animale, inclusiv mistreți. Ele pot fi purtătoarele acestui virus. În final, din toți mistreții vânați niciunul nu a ieșit ca fiind purtător al bolii”, a subliniat președintele asociației.

Rezultate false de la ANSVSA?

Situație ciudată în focarele de PPA, unde veterinarii au constatat pe probele prelevate că porcii mistreți găsiți morți prin păduri (Sălaj, Ialomița și Bihor) sunt pozitivi pentru boală, dar în laboratoarele din București, aceleași probe au ieșit negative. În concluzie, vânătorii se arată sceptici în privința reducerii drastice a populației de porc sălbatic.

„Deoarece focare de îmbolnăvire au fost descoperite mai întâi în mediul domestic, mai ales în exploataţii închise unde virusul nu putea fi vehiculat de mistreţi, ci cel mult de păsări necrofage, iar în mediul sălbatic, cu excepţia Deltei Dunării, nu au fost descoperite cazuri pozitive la mistreţii recoltaţi, ci numai la câteva cadavre de mistreţi aflate în descompunere, se impune transmiterea buletinelor de analiză către gestionarii afectați şi transmiterea de contra-probe la laboratorul comunitar de referinţă sau la alte laboratoare agreate în UE, pentru a evita orice fel de speculaţii ulterioare la adresa ANSVSA, AGVPS, gestionarilor fondurilor cinegetice etc”, au cerut reprezentanții vânătorilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate