VIAŢA LA -25%. La vânătoare de promoţii pentru mâncare ieftină
- Adam Popescu
- 6 iulie 2010, 11:11
Bugetarii pot evita mărirea cheltuielilor la produsele alimentare urmărind promoţiile marilor magazine.
Plătesc TVA-ul în locul clientului, organizează concursuri dintre cele mai diverse şi fac promoţii la toate produsele, de la salam la brânză, bere sau îngheţată. Hipermarketurile şi supermarketurile par să le transmită clienţilor că "viaţa la -25%" nu presupune rabat de la mâncare.
Ce-ar trebui să facă un client ca să economisească mai mult, dar să mănânce la fel de bine? Să se transforme într-un vânător de oferte speciale, ca Mihai P., un bugetar de 52 de ani din Bucureşti. Periodic, el primeşte în cutia poştală ofertele marilor magazine din apropierea sa. Dacă înainte le răsfoia în viteză şi se interesa doar de ofertele la electronice sau electrocasnice, odată cu reducerile salariale a început să fie atent şi la paginile cu produse alimentare.
"Era mult mai uşor înainte, mergeam undeva, luam tot ce avem nevoie şi gata. Acum cumpăr mai puţine produse odată şi merg mai des la cumpărături", spune Mihai.
Pentru că are un program fix şi nu foarte aglomerat, el îşi plănuieşte periplurile pentru două- trei după-amieze la rând. "La cinci plec de la serviciu spre casă. În drum, mă opresc pe la magazinele care mă interesează şi pentru care am făcut deja listă. Nu am maşină, ci abonament RATB, aşa că nu fac cheltuieli suplimentare cu transportul", povesteşte bărbatul.
La cumpărături, mai des
Metoda de economisire cere timp şi răbdare, dar este eficientă, având în vedere că poţi reduce cheltuielile cu peste 20%.
Mihai ne-a dezvăluit câteva exemple din listele pe care le-a stabilit deja pentru săptămâna aceasta. Una dintre destinaţii va fi hipermarketul Real-, de unde va lua iaurt - 6 bucăţi, plus 2 gratis, smântână la reduceri, de la 8,98 de lei la 6,74 lei şi lapte de 3,5% grăsime, cu 2,85 de lei. De la Carrefour Expres va lua făină, la 1,79 lei, mălai la 2,21 lei, zahăr tos, la 2,65 lei şi suc de fructe, 2x2 litri, cu 5,95 de lei.
O serie de alte produse sunt la promoţii în supermarketul Billa. Cârnaţii polonezi, de exemplu, costă 1,09 lei/100 grame, în loc de 1,48 lei, iar pastele scurte sunt 1,75 lei, în loc de 1,99 lei. "Înainte, diferenţele de preţ de câţiva lei păreau nesemnificative. Acum mă gândesc că dacă am 10 lei în plus în buzunar, nu strică deloc", e convins Mihai.
Odată cu majorarea TVA, marile magazine şi-au anunţat susţinerea. "Am decis să păstrăm preţul de raft pentru peste 1.200 de produse de importanţă socială. Este vorba despre alimente de bază precum zahăr, ulei, făină, ouă şi altele", spune Sabin Fane, director de marketing al Billa Romania.
Mai multe ponturi poţi afla de pe site-ul evz.ro, unde specialiştii îţi vor răspunde întrebărilor, şi urmărind emisunea "Evenimentele zilei" de la postul B1.
EFECTE ÎNDELUNGATE
Preţurile la alimente vor creşte din nou cu 8%-10%
După creşterea de aproximativ 5% operată de comercianţi după majorarea TVA la 24%, alimentele s-ar putea scumpi din nou cu circa 8%-10%. Acest lucru s-ar putea întâmpla în aproximativ o lună, ca urmare a utilizării în producţie a energiei şi materiei prime achiziţionate cu costuri mai mari, a spus, ieri, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), în timpul discuţiilor cu cititorii EVZ, organizate în cadrul campaniei "Viaţa la -25%".
Comercianţii care au vrut să profite de aplicarea măsurilor de austeritate pentru a-şi rotunji profitul vor avea de pierdut, consideră Frumosu. "În 30-45 de zile, creşterea ar putea fi mai mare, prin completarea provenită din majorarea TVA la 24%. În total, se poate ajunge la o creştere de 8%-10%. Cine vorbeşte despre creşteri ale preţurilor de 20%-30% dezinformează. Numai un producător inconştient poate creşte preţul arbitrar", precizează şeful FSIA.
Preţurile alimentelor pot fi influenţate negativ şi de devalorizarea leului, în contextul în care, pe anumite segmente, materia primă provine majoritar din import, dar şi de distrugerea recoltelor, ca urmare a inundaţiilor. (Simona Diaconu)
SFATURI
Negociaţi preţurile la piaţă
Atunci când vreţi să cumpăraţi legume şi fructe, de preferat ar fi să apelaţi la pieţele agroalimentare. Aici puteţi negocia preţul la fiecare produs, astfel puteţi economisi între 10 şi 40%. Căutaţi pieţele în care vin mai mulţi producători autohtoni, pentru că acolo puteţi găsi preţuri mai bune.
De exemplu, dacă aveţi locuinţa în Piaţa Romană, faceţi cumpărăturile din Piaţa Matache. La Piaţa Domenii, preţurile sunt un pic mai piperate. Produse proaspete, la preţuri bune, puteţi găsi în pieţele Obor, Sudului, Floreasca, Matache, Drumul Taberei (Moghioroş). (Ciprian Mailat)
VARIANTĂ
Reduceri şi la discounteri
Creşterea susţinută a preţurilor i-a îndreptat pe unii români spre magazinele de tip discount. Preţurile sunt mici, iar promoţiile la fel de dese ca în cazul hipermarketurilor.
La Plus, de exemplu, pieptul de porc feliat costă 13,99 lei/kilogramul, conservele de sardine sunt 2,99 lei/100 gr, iar uleiul de măsline costă 7,89 lei. La Minimax Discount, pachetul de unt cu 65% grăsime este 2,79 de lei, redus cu 20 de bani. Măslinele negre, la 250 grame, sunt 2,49 de lei, iar apa plată, de 5 litri - 2,49 lei, faţă de 2,79 lei. Toate aceste promoţii pot fi găsite şi pe site-urile magazinelor.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor le recomandă clienţilor să verifice şi să se asigure că preţurile de la raft coincid cu cele de la casa de marcat. În ultima zi a lunii trecute, retailerii au înregistrat vânzări spectaculoase pentru luna iunie. "Vânzările s-au situat la nivelul celor din perioada sărbătorilor", au declarat reprezentanţii real- România.
COMPARAŢIE
Preţuri în pieţele din Capitală (lei)