Vama Veche, plină ochi de 1 Mai

Vama Veche, plină ochi de 1 Mai

Sezonul estival a fost deschis oficial la Mangalia, de preşedintele Băsescu. Turiştii s-au înghesuit în Vama Veche şi 2 Mai. În total, ieri, erau 16.000 de turişti pe litoralul românesc. Alţi 18.000 trecuseră graniţa la bulgari.

Valurile de bere curgeau deja în voie de câteva zile, imediat după Paşte, atunci când primii turişti şi-au făcut simţită prezenţa. Dacă prin majoritatea staţiunilor de pe litoral bătea încă vântul, clienţii fideli din Vamă nu s-au dezis nici de data asta. Elevi de liceu, studenţi sau doctori s-au dezbră cat de maniere şi au umplut pensiunile şi campingurile până la refuz.

Maşini bară la bară, terasele gem de clienţi, iar proaspăt-angajatele chelneriţe nu mai prididesc cu alergatul de la o masă la alta, în timp ce muştele se înfruptă liniştite din berea rămasă pe mese. „Nu ştim cât o să fie salariul până la urmă, dar depinde de şpagă. Pe cartea de muncă se dau cinci milioane“, spune Maria, studentă în anul II la Universitatea din Bucureşti. Dorm în maşini sau pe plajă

Patronii din Vama Veche şi 2 Mai spun că au toate camerele ocupate, ultimele rezervări fiind făcute încă de acum o lună. „Nu mai e nimic liber. Mai vin câte unii şi întreabă, dar şi ei ştiu că la noapte vor dormi în maşină sau pe plajă“, spune Tanti Marioara, din 2 Mai, care primeşte în gazdă „câţi pot să încapă“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici în Vamă nu mai poţi arunca un ac până pe 4 mai. Cele mai ieftine sunt pensiunile sau hotelurile care au camere fără baie: cu 80 de lei/noapte pot sta liniştite două persoane, dacă acceptă să împartă duşul şi WC-ul cu cei din alte 4-5 camere.

Pretenţiile se plătesc: cu 140 de lei/noapte, turiştii au baie privată, uscător de păr şi aer condiţionat. „Noi avem foarte mulţi doctori şi avocaţi. Camerele au fost personalizate cu nume ale unor muzicieni celebri - trupa Rolling Stones, Florian Pittiş sau Jonny Răducanu, aşa că avem mulţi clienţi fideli“, spun cei de la Bibi Bazart.

Nu toţi se bucură însă de clientelă selectă şi s-au plâns de faptul că, în urma oaspeţilor de sezon, rămâne dezastru. „Victime sigure sunt instalaţiile sanitare şi lenjeria de pat. Aproape tot timpul trebuie să schimbăm câte ceva“, susţine proprietara pensiunii Chez Alex.

Zilele acestea, în Vama Veche, vor fi numeroase concerte de muzică folk şi rock, printre care Iris, Şuie Paparude şi Trupa Veche. Cu garnitură de hamsii (3 lei suta de grame), bere (4 lei), mici (1 leu bucata) sau porumb fiert (2,5 lei). 16.000 de turişti îşi vor petrece vacanţa pe litoral în aceste zile libere, în timp ce alţi 18.000- 20.000 au trecut prin vamă, cu destinaţia Bulgaria.

SFATURI DE LA PRIMUL MARINAR AL ŢĂRII „Oferiţi ceva în afară de mare şi soare“ Competitorii litoralului românesc nu sunt plajele bulgăreşti, ci staţiunile montane, a arătat preşedintele Traian Băsescu, ieri, cu prilejul deschiderii sezonului estival. „Oferiţi ceva în afară de mare şi soare. Dacă aş şti că am ce să fac în noiembrie la mare, aş veni cu plăcere aici să-mi petrec weekendurile“, a declarat şeful statului.

El a fost dezamăgit că, miercuri seara, nu a avut ce să facă în Neptun, toate restaurantele şi cluburile fiind închise. Băsescu a mărturisit că şi-ar dori mai multe posibilităţi de distracţie pe litoral şi un personal mai săritor, şi nu a ratat ocazia să se laude că el a semnat pentru finanţarea Autostrăzii Soarelui, atât cât s-a construit până acum.

VISE

Autorităţile aşteaptă mai mulţi turişti

Autorităţile se aşteaptă la o creştere cu 20% a numărului de turişti în acest sezon, faţă de anul trecut, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor. „Nu mai e plictiseala aceea de la recepţie, de exemplu. Anul trecut a fost oricum cel mai bun de până acum, când pe litoral au venit aproape un milion de turişti“, a spus Ovidiu Silaghi, ministrul turismului.

El crede că nu trebuie să rivalizăm cu vecinii, diferenţa dintre litoralul românesc şi cel bulgăresc fiind doar suprafaţa de plajă. „Noi avem 60-70 de km de plajă, ei au 450 de km de plajă, având sistemul all inclusive, dar noi oferim alte produse spre deosebire de ei“, se amăgeşte Silaghi.