Valul doi peste România: Oamenii nu mai țin seama de nicio regulă!
- Mihai Soica
- 30 iunie 2020, 09:00
Profesorul Alexandru Rafila pune creșterea alarmantă a persoanelor infectate cu noul coronavirus, pe lipsa de disciplină socială.
Președintele Societății de Microbiologie, profesorul Rafila spune că medicilor le este mult mai ușor să îi trateze pe pacienții care suferă de Covid 19, deoarece modul de acțiune al noului coronavirus a fost descifrat. Doar cazurile foarte grave rămân în continuare sub supraveghere mai mult timp.
"Știm metodele de diagnostic molecular, care permit răspuns adecvat dacă avem testare așa cum trebuie. Formula terapeutică ideală nu există, din păcate, în acest moment. Există peste 100 de vaccinuri candidat, dar cu siguranță vom mai avea de așteptat până când un vaccin va fi și disponibil. Sperăm să avem și noi inteligența să ne asociem unor formule care să ne permită accesul la un vaccin. Întâi trebuie aprobat de o autoritate competentă, rămâne să vedem ce formulă, cum se administrează și câte doze. Disponibilitatea lui în România depinde și de capacitatea noastră de a adera la diferite formule, la programe de dezvoltare. Orice țară din UE poate adera. Important e sa participăm și efectiv la aceste programe de dezvoltare .Nu am informații, nu cred ca s-a fi concretizat vreun demers al autorităților legat de accesul la acest vaccin când va exista", a declarat Alexandru Rafila.
Capacitatea de testare a crescut semnificativ ajungând la un număr de 13.000 de teste care pot fi făcute zilnic, persoanelor care se înscriu în cadrul unor simptome stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică sau provin din comunități de persoane, unde există cazuri de infectări.
"Acest număr de persoane testate nu sunt după un plan, sunt persoane care întrunesc definițiile și recomandările INSP pentru testare, categoriile de persoane, plus pacienții cu simptome, cadre medicale. Astea sunt testele care se trimit din teritoriu la rețeaua de laboratoare incluse în program de Ministerul Sănătății. Dar se fac testări și la laboratoare de bună calitate care nu sunt incluse în acest program al MS, în timp ce laboratoare mai puțin experimentate fac parte din acest program”.
Despre valul doi, profesorul Rafila nu este foarte sigur dacă este acum, în România, sau va urma spre toamnă sau iarnă, așa cum a fost prognozat în urmă cu ceva vreme. "Este o creştere pe care o înregistrăm de mai bine de o două săptămâni. A început să se manifeste la jumătatea lunii iunie. N-aş cataloga-o ca al doilea val. Mai degrabă, chestiunea asta cu valurile pe mine nu mă pasionează. Este practic o situaţie care era aşteptată, dar nu cred că era aşteptată în sensul dublării de cazuri. Suntem dincolo de dublul numărului de cazuri înregistrat în perioada anterioară", a declarat Alexandru Rafila.
Creșterea numărului de cazuri este explicată de profesorul Rafila, ca urmare a faptului că românii nu respectă regulile de distanțare sociale și nici cele care se referă la igiena personală sau purtatul măștii de protecție. "Aţi fost pe stradă să vedeţi care e cauza? Merg şi eu pe stradă şi mă uit ce se întâmplă în spaţiile publice. Nu stim suficiente lucuri despre durabilitate", a adăugat Alexandru Rafila.