VALUL DE ARESTĂRI DIN SĂNĂTATE – Diversiunea prin care DNA vrea ca opinia publică să uite de Afacerea de corupție Hexy Pharma
- Ion Cristoiu
- 13 iunie 2016, 06:03
În ultima vreme, mai precis după moartea lui Dan Condrea, DNA, săptămîni întregi susținînd, prin vocea Codruței Kovesi, că Sănătatea nu e un domeniu important pentru Lupta împotriva corupției, s-a năpustit asupra spitalelor și medicilor în larma produsă de zornăitul cătușelor și de hăulitul ofițerilor acoperiți.
S-ar putea crede că DNA, mustrată de opinia publică pentru nepăsarea față de corupția din Sănătate, s-a grăbit să intervină și în acest domeniu. Așa s-ar părea, mai ales dacă ne luăm după aplaudacii din presă ai Codruței Kovesi.
Realitatea e însă alta. Năpustirea asupra domeniului Sănătate e o Diversiune prin DNA vrea să facă uitată de către opinia publică Afacerea Hexy Pharma, una dintre cele mai mari afaceri de corupție din Istoria României. Site-ul Sursa zilei din 11 iunie 2016 a făcut o dezvăluire de senzație în cazul Afacerii Dezinfectanților: „13.273. Acesta este numărul total al contractelor cu statul derulate de companiile lui Dan Condrea cu statul român, în perioada 2007–2015. Cele mai multe dintre ele au fost atribuite fără licitație, cu încredințare directă, iar în baza lor firmele controlate de Condrea au livrat dezinfectanți spitalelor.”
Că Dan Condrea deținuse un soi de monopol al contractelor cu spitalele în materie de dezinfectanți se știa mai demult. S-au făcut și dezvăluiri menite a te lăsa cu gura căscată și a te face să crezi că ești în Columbia și nu în România: Contracte cu Hexy Pharma avuseseră și spitalul SRI și unitățile sanitare ale Armatei!
Pentru ca o companie să beneficieze, în opt ani, de peste 13 mii de contracte cu statul, cele mai multe fără licitație, sunt două posibilități:
Să fi mituit pe rînd și constant pe toți managerii spitalelor din România, inclusiv pe managerul spitalului SRI. Să fi fost pușculița unei instituții de forță, care folosea firma pentru a obține bani negri. O mică parte îi reveneau lui Dan Condrea, potrivit schemei folosite cu mulți alți așa-ziși oameni de afaceri, iar restul ajungeau la instituția respectivă. În ambele situații, Afacerea Hexy Pharma era una de competența DNA. DNA a fost creată pentru a depista și ancheta situațiile în care un funcționar public favoriza un om de afaceri în dauna statului în schimbul unui folos necuvenit de care a beneficiat de la respectivul. Contractele încheiate de Hexy Pharma erau din start suspecte ca rezultat al unei afaceri de corupție. Fie că managerii spitalelor favorizau firma în schimbul mitei, fie că o instituție de forță a impus managerilor contractele cu Dan Condrea. Această realitate a făcut ca toată lumea să se întrebe de ce n-a descoperit DNA mai demult Afacerea Hexy Pharma. O întrebare cu atît mai naturală cu cît, prin Decizia CSAT, DNA beneficiază în cazuri de corupție nu numai de informații, dar și de dosare de la SRI.
Scandalul a izbucnit în 23 aprilie 2016. Pînă duminică, 23 mai 2016, cînd Dan Condrea a murit în împrejurări nici azi elucidate, DNA nu s-a autosesizat în cazul Hexy Pharma. Ba mai mult, întrebată de ce nu se autosesizează, Codruța Kovesi a răspuns că în Sănătate nu e nevoie de anchete DNA, ci de o activitate de prevenire a corupției! Dacă absența autosesizării timp de opt ani – din 2007 pînâ în 2015, mai avea o explicație (n-a primit informări de la SRI), după dezvăluirile lui Cătălin Tolontan, cărora li s-au adăugat dezvăluirile multor altor instituții de presă, refuzul DNA de a lua în seamă datele exacte oferite de presă despre această Afacere de Corupție, una dintre cele mai mari din Istoria României, a stîrnit nedumeriri uriașe.
Așa cum am scris și eu în mai multe rînduri, Codruța Kovesi refuza deschiderea unei anchete deoarece se temea de moarte să nu ajungă acolo unde nu trebuia să ajungă. După moartea lui Dan Condrea, DNA a renunțat brusc la teza prevenției în Sănătate și a declanșat o campanie fără precedent de anchetări și arestări în Sănătate pentru afaceri de corupție în cazul contractelor semnate de managerii spitalelor.
Potrivit Ştirea zilei, Hexy Pharma a încheiat în opt ani 13.273 de contracte cu unitățile sanitare în materie de dezinfectanți. Dosarele deschise de DNA pe bandă rulantă după moartea lui Dan Condrea vizează contracte fraudulos încheiate de managerii unor spitale în materie de achiziții. Ați văzut printre aceste contracte vreunul cu Hexy Pharma? Firește că nu.
Deși peste 13.000 de contracte au fost încheiate de managerii spitalelor cu Hexy Pharma, DNA n-a descoperit pînă acum nici unul. Și nici n-are cum să descopere: Cele peste 13000 de contracte au fost încheiate de managerii spitalelor la ordin. La ordinul unei instituții de forță pe care Codruța Kovesi o protejează din răsputeri. Nu numai c-o protejează, dar și lucreză pentru ea.
Mai întîi prin Diversiunea ieftină numită Dosar de evaziune fiscală pentru nevasta și colaboratorii lui Dan Condrea. Anchetarea unei evaziuni fiscale n-are cum să ajungă la Afacerea de corupție care a fost încheierea celor 13.000 de contracte cu Statul. A fost apoi valul de anchete din Sănătate.
Desigur, în Sănătate e corupție. Problema ridicată de afacerea Dan Condrea nu e însă corupția în Sănătate în general, ci Corupția din cazul Dezinfectanților. Această corupție e ocolită de DNA. Și pentru a abate atenția de la Marea Afacere de corupție Hexy Pharma, DNA a luat de prin sertare Dosare de corupție din Sănătate, care zăceau sau erau lăsate la dospit și le-a pus imediat în mișcare. Numele și funcțiile vizate sunt spectaculoase. Prin asta se urmărește ca opinia publică să uite de Afacerea Hexy Pharma.