Valoarea totală a campionatului Serie A. De la legendele trecutului la starurile din prezent

Valoarea totală a campionatului Serie A. De la legendele trecutului la starurile din prezentSerie A. Sursă foto- wikipedia

Campionatul Serie A reprezintă cel mai înalt nivel de fotbal din Italia, precum și una dintre cele mai prestigioase ligi de fotbal din lume. Competiția este foarte cunoscută datorită istoriei sale bogate, a echipelor de elită și a jucătorilor legendari. Astfel, aceasta a avut o influență majoră în ceea ce privește fotbalul mondial. De altfel, Seria A a reprezentat casa multor jucători legendari precum Paolo Maldini, Alessandro Del Piero sau Roberto Baggio.

În prezent, valoarea totală a Seriei A este estimată la câteva miliarde de euro, mai exact 4,87 miliarde de euro. Această sumă rezultă din valoarea echipelor din Seria A, care include în cea mai mare parte valoarea jucătorilor. Cu toate acestea, veniturile rezultate din drepturile de televizare, sponsorizări și vânzarea biletelor contribuie semnificativ în determinarea acestor valori.

Primul campion al Serie A

Serie A „Lega Nazionale Professionisti Serie A” este denumirea primei ligi italiene de fotbal. Aceasta există din 1898, iar din 1929 este așa cum o știm structurată astăzi. Când a fost înființată, liga includea 18 cluburi, dar de atunci a scăzut și s-a extins de mai multe ori. Astfel de la 16, aceasta a ajuns la 21 de cluburi, iar din sezonul 2004-2005, au fost incluse 20 de cluburi). Astăzi, divizia este denumită și Lega Serie A sau, mai frecvent, doar Serie A.

Un campionat național italian a fost decis încă din 1898, iar Genoa Cricket & Athletic Club a devenit primul campion, deși întreaga competiție a fost decisă în urma unui singur meci.

Genoa Cricket & Athletic Club 1898. Sursă foto- wikipedia

Genoa Cricket & Athletic Club 1898. Sursă foto- wikipedia

Timp de mai bine de două decenii, competiția a fost împărțită în grupe regionale. În perioada 1922-1929 au fost încercate diferite aranjamente până când mai multe divizii inter-regionale au fuzionat într-una singură. În această perioadă a fost introdusă și Serie B, a doua divizie ca importanță.

Acest lucru a coincis cu o perioadă în fotbalul italian în care principalul partid fascist a dictat ca niciunui străin să nu-i fie permis să joace în liga de fotbal. Acest lucru a fost contra-balansat într-o mare măsură de importul de strămoși italieni, așa-numitul „rimpatriato”, din America de Sud.

În 1964, liga a devenit Lega Serie A, când Lega Calcio a fost înființată în locul Asociației Federale Italiene de Fotbal.

Înființarea diviziilor mai mici

Scudetti, care în italiană înseamnă „scut mic”, a fost din 1924 un scut (adică un logo) acordat câștigătorului pentru a fi purtat pe tricou. Din acest motiv, echipa care câștigă Serie A este adesea denumită „câștigătoarea scudetto”.

Serie A este cel mai înalt nivel al sistemului ligii italiene de fotbal. A doua divizie a fost înființată în 1929 și este cunoscută sub numele de Serie B. Câțiva ani mai târziu a fost înființat un al treilea nivel, Serie C.

Cu toate acestea există și ligi mai mici. Astfel, sub nivelul al treilea, liga se joacă la nivel semiprofesional sau neprofesional, cu divizii regionale.

Seria B Italia. Sursă foto- wikipedia

Seria B Italia. Sursă foto- wikipedia

În ceea ce privește calificarea în cupele europene, primele trei echipe din Seria A sunt calificate în Liga Campionilor, iar echipele clasate pe locurile 3-6 vor avea șansa de a juca în cupele europene.

Începând cu sezonul 2006-2007, cele trei echipe situate în partea de jos a clasamentului (locurile 18-20) au fost retrogradate în Serie B. În sezonul 2005-2006, doar două echipe au fost retrogradate. Anterior, două echipe (locurile 19-20) erau retrogradate direct, iar două echipe (locurile 17-18) mergeau în play-off. Acesta consta într-un meci în două manșe în care câștigătoarea evita retrogradarea.

Sistemul unic al Serie A

Lega Serie A este cea mai importantă ligă de fotbal din Italia. Precum și una dintre cele mai renumite ligi de fotbal din lume.

Cu o istorie lungă și ilustră care datează de peste un secol, Serie A este unul dintre cele mai urmărite și respectate campionate de fotbal din lume. Se mândrește cu unii dintre cei mai buni jucători din întreaga Europă și nu numai. Precum și cu unele dintre cele mai bune cluburi care concurează pentru onorurile europene în fiecare sezon.

Formatul Serie A este unic printre ligile sportive majore. Acesta dispune de 20 de echipe care concurează între ele de-a lungul unui program de 38 de meciuri. Aceste meciuri pot avea parte un joc tehnic iscusit amestecat cu atletism de mare intensitate, ceea ce adaugă un alt nivel de profesionalism.

Echipele din Serie A. Sursă foto- Reddit

Echipele din Serie A. Sursă foto- Reddit

Campionatul este primul eșalon al fotbalului italian și este unul dintre cele mai populare campionate din lume. Echipele din Serie A au o istorie lungă și bogată și sunt renumite pentru suporterii lor pasionați. Cea mai de succes echipă din competiție este Juventus, care a câștigat un număr record de titluri, 36 la număr.

Alte echipe de succes sunt Inter Milano, Roma, AC Milan, Napoli și Lazio. Fiecare echipă având o poreclă care este folosită în mod obișnuit pentru a face referire la ea. Spre exemplu, Juventus este cunoscută sub numele de „La Vecchia Signora”, care înseamnă „bătrâna doamnă” în italiană. Porecla se datorează istoriei sale lungi și de succes în competiție.

Primele cartonașe galbene și roșii

De altfel, Inter Milano este cunoscută sub numele de „Nerazzurri”, care se traduce „negru și albastru”, făcând referire la echipamentul lor.

Angajamentul Serie A față de fair-play și disciplină a fost subliniat prin introducerea cartonașelor galbene și roșii. Pe 24 noiembrie 1973, campionatul a văzut primul cartonaș galben. Renato Zaccarelli de la Foggia a primit acest avertisment istoric în timpul unui meci cu Roma. Astfel, cartonașele galbene au devenit rapid parte integrantă în menținerea conduitei pe teren.

În ceea ce privește primul cartonaș roșu din istoria Serie A, acesta a fost acordat pe 10 septembrie 1972. Giovanni Cervone de la Bologna a primit acest cartonaș roșu istoric, marcând un moment crucial în cadrul disciplinar al ligii. Cartonașele roșii indicau excluderea unui jucător din joc din cauza unei abateri grave, menținând integritatea jocului și subliniind respectul și sportivitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News