Evenimentul Zilei > Politica > Valeriu Stoica are soluția pentru PNL. Cea mai onorabilă cale de a rămâne la guvernare
Valeriu Stoica are soluția pentru PNL. Cea mai onorabilă cale de a rămâne la guvernare

Valeriu Stoica are soluția pentru PNL. Cea mai onorabilă cale de a rămâne la guvernare

Cea mai bună opțiune pentru PNL, în momentul actual, pentru a rămâne la guvernare este refacerea coaliției cu USR. Liberalii nu pot ridica pretenții la funcția de premier într-o alianță cu PSD.

Avocatul Valeriu Stoica, fost președinte al PNL, nu crede că liberalii pot da premierul într-o coaliție de guvernare cu PSD. În opinia sa, ar fi o pretenție ieșită în afara logicii politice din partea PNL. Valeriu Stoica susține că, într-o astfel de alianță, PSD, partidul care are cei mai mulți parlamentari, trebuie să dea și premierul. Iar PNL trebuie să se mulțumească cu rolul secund.

„Logica politică ne spune că o coaliție cu PSD ar însemna ca prim-ministrul să fie de la PSD. E partidul care are cei mai mulți parlamentari. Și nu este de conceput că PSD va putea să intre la guvernare în situația în care un partid mai mic vrea să aibă prim-ministrul. PNL s-a supărat pentru că un partid mai mic, la un moment dat, i-a contestat prim-ministrul”, a explicat Valeriu Stoica.

Sursa foto: EVZ

Liberalii nu pot pretinde funcția de premier într-o alianță cu PSD

În opinia sa, pretențiile actualei conduceri a PNL, cu Florin Cîțu în frunte de a da premierul în orice condiții, este lipsită de logică. Cu atât mult, spune fostul lider liberal, PSD nu are motive să susțină un guvern care face politică liberală. Iar acest lucru s-a văzut la ultimle negocieri, când social-democrații au venit cu propriile condiții.

„Acum, PNL își închipuie că poate să intre într-o alianță la guvernare cu un partid mai mare decât el, dar totuși el să aibă primul ministrul. Este un defect de logică foarte evident, pentru că psihologic, lucrurile întunecă rațiunea. Este dorința de putere a unui partid care crede că cei mai mici decât el trebuie să stea foarte cuminți, iar cei mai mari trebuie să stea și ei foarte cuminiți!

S-a încercat negocierea cu PSD și cei de la PNL au văzut care este adevărul. PSD a venit pe masă cu niște condiții, care erau de așteptat, pentru că PSD nu are de ce să gireze un guvern care face politica PNL. A fost un duș rece pentru PNL. A observat că PSD nu face daruri, iar PSD a știut foarte bine să dezbine”, a mai spus Valeriu Stoica.

Sursa foto: EVZ

Refacerea coaliției, cea mai bună soluție pentru PNL

În aceste condiții, a mai spus fostul președinte liberal, au apărut deja grupuri, în PNL, care înclină spre „flexibilizarea” negocierilor și refacerea alianței cu USR.

Cioloș
Sursă: Inquam Photos

„Eu cred că la un moment dat, și USR, și PNL vor înțelege că nu e altă variantă. Toți sunt încă sceptici în momentul de față, dar știrile care se vehiculează pe surse arată că nu mai e, totuși, o condiție sine qua non pusă de PNL, și anume «fără USR». Deci s-au deschis porțile și către USR, și către PSD și eu cred că în timp – într-o săptămână, două, trei – PNL va vedea că, totuși, cel mai bun partener posibil în situația dată este USR. PSD este mult mai inconfortabil, mult mai incomod decât USR, iar electoratele lor sunt totuși mult mai îndepărtate”, a arătat fostul președinte al PNL.

Sursa foto: gov.ro

Soluția lui Valeriu Stoica pentru prelungirea negocierilor

Pec ale de consecință, Valeriu Stoica a explicat că premierul desemnat, Nicolae Ciucă, trebuie să reia negocierile cu USR. Iar dacă nu se conturează o soluție până vineri, când acestuia îi expiră mandatul, are o posibilitate să-l prelungească pentru a negocia mai departe o coaliție.

„Dacă nu reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de autosacrificiu: să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea» (…) Dacă își depune mandatul, însă, ar putea fi nominalizat din nou pentru a forma guvernul și va avea timp să negocieze mai departe, dacă încearcă într-adevăr flexibilizarea și încearcă să găsească formulele pentru a reface coaliția”, a explicat, la Digi24, Valeriu Stoica.