Evenimentul Zilei > Politica > Congresul PNL. Imagini istorice. Cum a rămas Cîțu fără voce și ce a făcut Orban. Cine i-a oprit loc lui Klaus Iohannis. FOTO
Congresul PNL. Imagini istorice. Cum a rămas Cîțu fără voce și ce a făcut Orban. Cine i-a oprit loc lui Klaus Iohannis. FOTO

Congresul PNL. Imagini istorice. Cum a rămas Cîțu fără voce și ce a făcut Orban. Cine i-a oprit loc lui Klaus Iohannis. FOTO

După un război politic care a blocat ţara generând o criză economică de nedescris, liberalii și-au ales noul președinte: Florin Cîțu. Prezentăm câteva crâmpeie din lupta dusă la Romexpo: huiduieli, dojeneli, trădări.
PNL a fost împărțit în două tabere: susținătorii lui Ludovic Orban versus susținătorii lui Florin Cîțu. Lucrurile au fost tranșate de către cei 5.000 de delegați din toată țara sosiți la Romexpo. Din tot acest scenariu nu a lipsit nici președintele Klaus Iohannis, care a intrat în sală flancat de Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Florin Cîţu, atac dur la Orban: Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Ştiţi că asta înseamnă să vă daţi jos propriul Guvern. Deci numai Dragnea făcea asta. Câtă emoţie! Frumos, frumos

Premierul Florin Cîţu, confruntat la începutul discursului  cu scandări ”Demisia!” şi cu huiduieli, s-a adresat contestatarilor săi spunându-le: ”Ştiţi că asta înseamnă să va daţi jos propriul Guvern, pe model Dragnea”.
El a respins şi intervenţia contracandidatului său, Ludovic Orban, care a încercat să-şi tempereze susţinătorii. Cîţu a afirmat că a început spălând vase în SUA ca să se întreţină în facultate, apoi a lucrat în bănci şi în sistemul privat. El l-a atacat pe Ludovic Orban, subliniind: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern”. ”Vă cer să votaţi omul faptelor”, a declarat el în finalul discursului.
Ştiţi că asta înseamnă să vă daţi jos propriul Guvern. Deci numai Dragnea făcea asta. Câtă emoţie! Frumos, frumos. Deci PNL este viu şi asta trebuie să vadă toţi românii. Democraţie. Vă salut pe toţi, dragi colegi liberali. O campanie lungă şi dificilă, nu e aşa? Aşa e, dar eu vă spun că nu regret nimic din această campanie pentru am văzut că românii au nevoie de liberalism. Am mers în toată ţara pentru că am vrut să cunosc toate problemele cu care se confruntă comunităţile locale, dar şi dvs personal, colegi liberali. Probleme pentru care aţi primit doar promisiuni. Vă promit că nu o să vă dezamăgesc”, le-a spus Cîţu contestatarilor.

Intervenţia lui Orban nu a fost apreciată de premier

Orban a intervenit:Am rugămintea, către toţi susţinătorii mei, domnul Florin Cîţu îşi prezintă programul, să stea liniştiţi şi să îl lase să îşi prezinte programul. Noi suntem pozitivi. Rugămintea mea către toţi susţinătorii mei să îl lăsăm să îşi prezinte programul”.
Replica lui Cîţu: ”Domnule preşedinte, nu am nevoie de susţinere. Pot să îmi susţin moţiunea şi în uralele tuturor românilor. Eu pot să îmi susţin moţiunea. Do your worst. Eu ştiu că nu am fost perfect, am făcut greşeli, dar doar echipa câştigătoare a avut o campanie optimistă şi pozitivă pentru că am avut încredere în voi, toţi colegii liberali. Ştiu că astăzi veţi lua decizia corectă. Colegi liberali, eu sunt Florin, omul care nu a intrat demult în politică, dar care a muncit mult ca să ajungă aici. Şi pentru asta vă mulţumesc vouă”, a fost replica lui Cîţu.
Premierul continuă cu atacurile:Vă garantez că atâta timp cât voi fi preşedinte al PNL deciziile le vom lua împreună. Sunt un liberal convins şi mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei de guvernare, dar niciodată nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat. Noi suntem liberali şi trebuie să ne purtăm ca atare. Eu sunt un liberal convins şi în orice poziţie am fost mi-am făcut bine treaba.
Am început spălând vase în SUA ca să mă întreţin în facultate. Apoi am lucrat în bănci şi în sistemul privat. Respect munca şi spiritul antreprenorial al românilor. Nu am făcut compromisuri. Nu fac compromisuri. Pentru mine proprietatea privată e sfântă, iar antreprenorii sunt eroi. Sărăcia trebuie eradicată din România şi vă garantez că doar noi liberalii avem soluţia – se numeşte România liberală. Eu nu vă voi propune niciodată să facem din PNL o copie a PSD”, a declarat Cîţu, răgușit.

Huiduielile continuă, nici Ludovic Orban nu poate să facă nimic

” Vreau să fiţi mândri că sunteţi liberali. Vreau să mai spun ceva – Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Cum aş putea când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic, îl ţinem în opoziţie acum, dar şi după 2024. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Suntem liberali. Nu facem ca Dragnea. Aceste lucruri le vedeţi la PSD, nu la liberali.
Colegii care nu au înţeles asta până acum, înseamnă că nu cunosc valorile liberale, iar locul lor sunt în opoziţie. Vă promit că niciodată, dar niciodată nu o să pun în pericol parteneriatul cu Klaus Iohannis. Cei care fac acest lucru sunt ipocriţi. Acest parteneriat e garantul guvernării liberale până în 2024. Parteneriatul meu cu preşedintele Iohannis este unul onest şi Klaus Iohannis reprezintă împreună soluţia pentru România. Dragi colegi liberali, suntem o echipă. Toţi construim, nu distrugem. Nu ne sabotăm propriul Guvern”, a afirmat Cîţu.

Pe fondul intensificării huiduielilor, Ludovic Orban a intervenit din nou, însă fără prea mare succes.

”Domnule preşedinte, dacă nu vă ascultă nici pe dvs. Când am văzut că la MS nu funcţionează lucrurile, am luat o decizie şi lucrurile s-au îmbunătăţit. La Finanţe la fel. Guvernarea este despre decizii în interesul românilor, nu despre şantaj politic. 30 de ani s-au găsit scuze. Acum nu e momentul de reformă. Noi liberalii şi eu ca premier am susţinut toate iniţiativele colegilor noştri. Reciproca nu a fost valabilă. A trebuit să spun – ajunge. Suntem liberali. Până aici. Da, recunosc. Eu sunt un politician atipic. Eu nu mint. Am fost acuzat de PSD, dar mai nou şi de unii colegi din coaliţie – că probuşesc economia, că o închidem. De fiecare dată am demonstrat contrariul. De fiecare dată cifrele au arătat că este bine. Am aprobat PNI pentru români”, a continuat premierul.
”Fapte nu vorbe, colegi liberali. Asta vor românii de la noi şi astăzi, dragi colegi liberali, vă cer să votaţi omul faptelor. Eu vă spun sincer că acest Congres ne va face mai puternici, pentru că guvernăm o ţară şi o facem bine, puternici pentru că am gestionat criza foarte bine.
Nu vom închide mall-urile, afacerile, pieţele, atâta timp cât sunt eu preşedinte. Indiferent de ce se întâmplă în această campanie, de mâine suntem puternici. Doar împreună îi putem convinge pe români că soluţia e România liberală. Stimaţi colegi liberali, eu sunt Florin şi sper că v-am convins pe toţi să veniţi în echipa mea să construim România liberală în următorii 8 ani”, a declarat Cîţu la congresul PNL.