VALEA MORȚII și ORAȘELE-FANTOMĂ care au fost părăsite odată cu destrămarea URSS, ASCUND O LUMEA IREALĂ în care LINIȘTEA PUSTIULUI te copleșește | Foto galerie

VALEA MORȚII și ORAȘELE-FANTOMĂ care au fost părăsite odată cu destrămarea URSS, ASCUND O LUMEA IREALĂ în care LINIȘTEA PUSTIULUI te copleșește | Foto galerie

Valea morții și orașele-fantomă părăsite odată cu destrămarea URSS, ascund o lume ireală, în care liniştea pustiului te copleșește.

La începutul anilor 1930, mai-marii Uniunii Sovietice decideau că sosise timpul pentru a exploata resursele naturale din nord. Conform englishrussia.com, aşa au apărut minele de cărbune, staniu, aur, nichel, dar şi sondele de petrol. În pământul nordic a fost găsit şi molibden, astfel că zona a fost populată masiv cu mineri şi geologi aduşi de peste tot. Alături de aceştia au apărut şi unităţile militare, întrucât exista temerea unui atac surprinzător.

Aşa au apărut oraşe dotate cu toate facilităţile pe care acele timpuri le permiteau. Liderii sovietici voiau să asigure cele mai bune condiţii în asprul mediu arctic. Totul a mers bine până când Uniunea Sovietică s-a destrămat. Guvernul Rusiei a decis să nu mai investească niciun fel de resurse în zonele urbane, astfel încât foştii lor locuitori au fost nevoiţi să le părăsească şi să-şi reorganizeze rapid vieţile.

În urma lor au rămas oraşele-fantomă, dovezi încă în picioare ale unor vremuri altădată atât de înfloritoare. Spre exemplu, Iultin a devenit cazul clasic al unui fost oraş nordic sovietic vizitat astăzi doar de turiştii dornici de inedit sau de foştii rezidenţi, atinşi de şoapta melancoliei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Norilsk, oraşul care cândva a fost dotat şi cu aeroport pentru aviaţia militară, este astăzi un loc în care se mai aude doar vântul pustiului. La fel este şi Halmer-Yu, folosit doar pentru a testa armele Federaţiei Ruse, aşa cum s-a întâmplat în 2005, când chiar preşedintele Vladimir Putina a lansat rachete în fosta Casă a Culturii, de pe un bombardier strategic Tu-160.

Ce vremuri, ce amintiri şi ce destin…

Sursa foto: englishrussia.com