Val de panică în Europa. Front comun contra vaccinului AstraZeneca. OMS și EMA sunt în alertă

Sursa: Arhiva EVZ

Vaccinul companiei AstraZeneca se află în centrul unui scandal în evoluție. Tot mai multe țări au anunțat că renunță la utilizarea serului companiei din cauza efectelor secundare.

Val de panică în Europa. Update: Spania a anunțat că suspendă timp de 15 zile administrarea vaccinului de la AstraZeneca.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare cu scopul de a studia siguranţa vaccinului AstraZeneca, a anunţat luni directorul agenţiei ONU, relatează AFP, citată de Agerpres.

OMS și EMA vor analiza intens datele controversatului vaccin

''Grupul consultativ de experţi al OMS privind vaccinarea a examinat datele şi este în contact strâns cu Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Ne vom reuni mâine'', a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă

Mai multe ţări au suspendat, din precauţie, administrarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, după raportarea unor efecte secundare. Au fost invocate temeri legate de apariția unor cheaguri de sânge.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunţat luni că va organiza joi o ''reuniune extraordinară'' pentru a discuta această controversă. ''Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (marţi). A convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară'', a  precizat agenţia cu sediul la Amsterdam.

Val de panică în Europa. Italia, Germania și Franța au suspendat luni administrarea vaccinului

Italia a suspendat, luni, administrarea vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul său, a transmis AFP. Agenţia italiană a medicamentului, AIFA, 'a decis, cu titlu de precauţie şi în mod temporar, în aşteptarea unei decizii a EMA (n.r.- Agenţia Europeană a Medicamentului) să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional', se arată într-un comunicat oficial.

'Această decizie a fost luată în linie cu măsuri similare adoptate de alte ţări europene', a adăugat AIFA. În ultima săptămână, mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului, după apariţia unor probleme sanguine grave la persoane vaccinate. Deși nimic nu pare să indice o relaţie de tip cauză-efect, anunţurile autorităţile sanitare divizează experții.

Guvernul Draghi vrea imunizarea a 80% din populație până în octombrie

O sursă din Ministerul Sănătăţii a declarat că decizia AIFA a intervenit după o reuniune între premierul Mario Draghi şi ministrul sănătăţii, Roberto Speranza. Acesta îi contactase pe omologii săi din Germania, Franţa şi Spania, potrivit sursei. Decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca reprezintă o lovitură brutală pentru planul guvernului Draghi. Acesta vrea să imunizeze 80% din populaţie până în octombrie.

În acest scop, guvernul vrea să accelereze ritmul vaccinării până la 500.000 de persoane zilnic. Până în acest moment au fost administrate peste 6,7 milioane de doze. Însă numai 2 milioane de persoane au primit şi rapelul.

Austria a dat tonul. Au urmat țările scandinave, Irlanda şi Olanda

Valul de protest a fost declanşat de Austria, care a suspendat pe 8 martie folosirea unui lot în urma decesului unei asistente medicale vaccinată cu AstraZeneca. Într-o primă fază, şi alte ţări, inclusiv Italia sau România, au suspendat loturi izolate.

Danemarca, Norvegia, Islanda au mers mai departe, suspendând administrarea oricăror doze de vaccin, Au urmat duminică Irlanda şi Olanda, iar luni Germania şi Franţa. În România, săptămâna trecută, s-a luat decizia retragerii vaccinurilor rămase din lotul ABV2856, care au fost puse în carantină, potrivit deciziei oficiale a CNCAV.

Citește și Scandalul AstraZeneca ia amploare. Mai multe state europene suspendă vaccinarea