Val de disponibilizări la companiile de stat

Val de disponibilizări la companiile de stat

Executivul s-a angajat să desfiinţeze în această vară peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română.

Restructurarea companiilor de stat este unul dintre cele mai importante obiective pe care guvernul şi le-a asumat pentru perioada următoare în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Cu mii de angajaţi şi rezultate financiare slabe, unele dintre ele dependente de subvenţii importante, aceste societăţi au continuat să fie ani la rând o povară pentru bugetul de stat.

Restructurări la sânge în CFR

Astfel, în cadrul negocierilor cu FMI, executivul s-a angajat să le restructureze în cel mai scurt timp, proces care implică reducerea, în continuare, a numărului de angajaţi. Potrivit ultimei scrisori de intenţie convenite de guvern cu FMI, peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română vor fi desfiinţate, cel mai târziu până la sfârşitul lunii septembrie, mizându-se, totodată, şi pe plecări voluntare. Cele mai multe posturi (3.000) vor fi reduse de la CFR Marfă, până la mijlocul anului, în timp ce numărul de centre regionale ale companiei va fi redus la jumătate, de la 8 la 4.

Totodată, negocierile dintre autorităţi şi FMI au prevăzut ca un pachet de 20% din acţiunile CFR Marfă să fie vândut pe Bursă sau către un investitor strategic în 2011, ca privatizarea completă să aibă loc când piaţa va fi pregătită.

De asemenea, până în noiembrie, va fi numită o echipă de management privat la compania de transport. Subsidiarele vor fi incluse în compania-mamă până la sfârşitul lunii septembrie.

Renegocierea contractelor neperformante

Tot până la finele lunii iunie, la CFR Călători vor fi desfiinţate cel puţin 1.000 de posturi, iar la CFR SA - minimum 1.500. De ase menea, până în august, vor fi desfiinţate posturi la Intervenţii Feroviare (cel puţin 30), Electrificare CFR (cel puţin 250 posturi), Telecomunicaţii CFR (cel puţin 100).

De la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale se vor anula 622 de posturi. Totodată, compania trebuie să renegocieze sau să desfiinţeze contractele neperformante.

Procesul de restructurare derulat la Poşta Română implică şi desfiinţarea a cel puţin 70 de posturi administrative, iar numărul de oficii poştale va fi redus cu peste 900 de unităţi până în iulie.

La Tarom, vor avea loc plecări voluntare. Din sectorul energetic, pe listă se regăseşte şi Termoelectrica, cu cel puţin 300 de posturi. Un draft al scrisorii de intenţie mai arăta că activele viabile ale companiei vor fi pregătite pentru privatizare până în martie 2012. De la Complexul Energetic Turceni, care ar putea fi scos la privatizare, se vor reduce 200 de posturi.

Restructurarea companiilor de stat este un obiectiv major pentru 2011, în condiţiile în care ele "au stat şi au privit la criză", după cum a declarat, recent, preşe dintele Traian Băsescu. Unele vor fi scoase la privatizare, deşi rezultatele financiare proaste au fost puse mai ales pe seama managementului neperformant, a managerilor "bine instalaţi politic", marii "boieri" ai economiei româneşti. "Sectorul privat s-a ajustat şi s-a adaptat, dar societăţile, regiile de stat au stat şi au privit la criză." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

ANGAJAMENTE

Următoarea ţintă: privatizările

O altă prioritate pentru 2011, aşa cum declară autorităţile, este îmbunătăţirea managementului în regiile şi societăţile de stat. Asta în condiţiile în care companiile sunt conduse, în cea mai mare parte, de oameni numiţi politic de cei aflaţi la guvernare.

La ultima misiune în România, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a insistat pentru numirea de manageri privaţi, dar şi pentru privatizări.

Potrivit unui draft al scrisorii de intenţie către boardul FMI, printre companiile la care se va numi management privat, până în noiembrie, se numără şi Tarom. De asemenea, până la mijlocul lunii iunie, va fi numit un consultant juridic pentru vânzarea a 20% din companie.

Totodată, în acest an, vor fi vândute şi pachete de 20% din aeroporturile internaţionale din Bucureşti şi Timişoara. Până la mijlocul lui 2011, vor fi numiţi consultanţi juridici pentru vânzarea unor pachete de acţiuni la următoarele companii: Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (10%), Hidroelectrica (10%). De asemenea, va urma vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni la complexurile energetice Turceni, Craiova şi Rovinari.

Privatizarea Oltchim, prin vânzarea tuturor acţiunilor deţinute de stat către un investitor strategic, ar trebui să aibă loc până la finele anului, în caz contrar urmând să intre în lichidare. Şi activele viabile ale Companiei Naţionale a Huilei vor fi vândute.

CONCEDIERI LA MAI

9.000 de poliţişti, traşi pe dreapta

Mâine, în Camera Deputaţilor (Cameră decizională) ar urma să se voteze pro sau contra proiectului de reorganizare a Ministerului Administraţiei şi Internelor, în baza căruia ar trebui să fie disponibilizaţi nu mai puţin de 9.000 de poliţişti. Cifra a fost avansată, în martie, de ministrul Traian Igaş, care sublinia că aceasta "nu este încă o cifră conturată" şi că numărul vehiculat iniţial pe "surse" - 18.000 de oameni - se află doar "în imaginaţia unora".

Cert este faptul că, tot mâine, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - cel mai important sindicat din MAI - va organiza un protest împotriva dis ponibilizărilor decise de executiv.

Pregătit încă de săptămâna trecută, protestul, la care sunt aşteptaţi poliţişti însoţiţi de familiile lor, se va desfăşura în Piaţa Constituţiei, între orele 9.30 şi 14.00. (Georgeta Ghidovăţ)

Ne puteți urmări și pe Google News