Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinul ROR va începe să fie livrat în SEPTEMBRIE. Pintea: „A fost o sincopă”. 104 cazuri NOI de RUJEOLĂ
Vaccinul ROR va începe să fie livrat în SEPTEMBRIE. Pintea: „A fost o sincopă”. 104 cazuri NOI de RUJEOLĂ

Vaccinul ROR va începe să fie livrat în SEPTEMBRIE. Pintea: „A fost o sincopă”. 104 cazuri NOI de RUJEOLĂ

Prima tranşă de vaccin antigripal va fi livrată în luna septembrie, iar o a doua tranşă din acelaşi vaccin, în luna octombrie, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Vaccinul este un factor principal care poate stopa epidemia de rujeolă începută încă din iarnă și care a ucis până în acest moment peste 100 de copii.

 

Sorina Pintea a afirmat că vaccinuri precum ROR (rujeola, oreon, rubeolă), Hexacima şi cel antihepatic sunt la direcţiile de sănătate publică, menţionând că la ROR "a fost o sincopă" din cauza contestaţiilor companiilor care au depus oferte.

Ministrul a estimat că nu ar trebui să apară întârzieri în livrarea vaccinului antigripal, existând un contract încheiat şi o dată certă de livrare.

"ROR-ul este în ţară, este la direcţiile de sănătate publică, Hexacima este la DSP-uri, antihepaticul este la DSP-uri, antigripalul va veni la începutul lunii septembrie, prima tranşă, în luna octombrie a doua tranşă. Eu sper să putem acoperi, dar acestea sunt date certe de livrare. Acum eu am un contract în faţă, o dată certă de livrare, teoretic, n-ar trebui să fie întârzieri. Dacă va fi şi va fi din vina cuiva, voi ieşi public s-o spun. Deşi e de nedorit, pentru că din punctul meu de vedere acea companie nu mai are ce căuta în ţară, sunt chestiuni semnate. La ROR am avut o sincopă, în care n-am avut două săptămâni, la medicii de familie. Pe ţară, erau în jur de 18.000 de doze, stoc. Era foarte greu să repartizezi. De ce? Pentru că la el au fost două contestaţii. Până la urmă procedurile modificându-se, acum sper să nu mai avem surpriza aceasta. Dar au fost două companii, când a contestat una, n-a contestat cealaltă şi viceversa", a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a pus degetul pe hartă, la județul Olt

„Vrem să facem un inventar al problemelor pe care le avem, avem zone fierbinţi în ţară, să nu uităm că Oltul a fost unul dintre cele mai afectate judeţe de circulaţia intensă a virusului gripal în perioada de iarnă. A fost un punct roşu pe harta ţării. Asta înseamnă că ori medicii de familie nu şi-au făcut treaba, nevaccinând grupele de risc ori noi n-am fost suficient de aplicaţi în a convinge populaţia să facă ori medicii de familie nu şi-au făcut treaba în a consulta pacienţii", a spus Pintea în conferință.

UPDATE RUJEOLĂ:

Peste o sută de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat în ultima săptămână, aproape jumătate dintre acestea în judeţele Constanţa şi Buzău. Numărul total de cazuri a ajuns la 14.246, peste 13.500 fiind la persoane complet nevaccinate, scrie news.ro.

Potrivit ultimei raportări a specialiştilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultima săptămână s-au înregistrat 104 noi cazuri de rujeolă în 15 judeţe şi în municipiul Bucuresti. Aproape jumătate dintre cazurile noi au apărut în judeţele Constanţa (26) şi Buzău (20). Număr mai mare de cazuri s-a mai înregistrat în judeţele Iaşi (13) şi Vaslui (10).

Numărul total de cazuri a ajuns la 14.246 de la debutul epidemiei, 13.595 fiind la persoane care nu s-au vaccinat cu nicio doză de vaccin, peste 11.000 fiind la copii cu vârste cuprinse 0 şi 9 ani. 479 de pacienţi cu rujeolă au primit o doză de vaccin, iar 172 au fost vaccinaţi cu două doze. S-au înregistrat şi 57 de decese în România, dar niciunul în ultima săptămână. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii.