Vaccinarea poate să fie mai eficientă decât armele. Concluzii din teatrele de operațiuni

Vaccinarea poate să fie mai eficientă decât armele. Concluzii din teatrele de operațiuni

SUA a fost implicată în Al Doilea Război Mondial din 7 decembrie 1941 prin atacul japonez de la Pearl Harbor și forțele americane au fost obligate să lupte în teritorii unde domneau boli foarte periculoase, germenii fiind oricând pregătiți să genereze o epidemie în rândurile trupelor cu rânduri dense și lipsite de imunitate.

Experiențe îngrozitoare au avut muncitorii trimiși să sape Canalul Panama și inițiativa franceză a eșuat. Au reușit inginerii americani, dar numai prin luarea unor măsuri pentru învingerea bolilor tropicale. Malaria, febra galbenă, holera și ciuma erau printre cele luate în considerare de către generali pentru teatrele de operațiuni din Africa de Nord sau din Pacific.

Au fost lupte crâncene pe aceste teatre de operațiuni și bilanțul s-a ridicat la 405.399 (407.300 după alte surse) de morți, foarte puțin în raport cu alte puteri angajate în ostilități. Cum se explică acest rezultat? Foarte simplu. Comandanții americani au ținut cont de sfaturile medicilor și au ordonat o intensă campanie de inoculare cu diferite seruri și pușcașii marini au primit pentru campania din Peleliu șapte vaccinări, cel mai dureros tratament fiind cel împotriva ciumei.

Nici nu mai știau soldații exact cât au inoculat doctorii în ei. Yersinia pestis a generat epidemii devastatoare în trecut și lumea civilizată nu mai cunoștea potențialul bacilului, dar acesta mai supraviețuia în regiunile cu populație densă și unde igiena era precară. În plus, serviciile medicale au fost oferite până în primele linii cu plasmă și penicilină, un tratament revoluționar și încă secret. Igiena era foarte importantă și existau condiții pentru dezinsecție și dezinfecție. Au fost construite vapoare pentru utilizarea pe post de spitale apropiate de locul confruntărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este interesant de observat că astăzi oamenii au vaccin și fac nazuri în lupta cu virusul asiatic sub cele mai absurde pretexte (teoria conspirației, nu există virus, este o simplă răceală, bogații vor să-i extermine pe cei săraci, inoculare cu cip-uri, Bill Gates etc). Oare câte vieți trebuie să fie pierdute pentru a înțelege rolul vaccinărilor? Coronavirusul a demonstrat din plin că masele nu gândesc și sunt duse ușor de nas de tot felul de influenceri, slab pregătiți și cu intenții nu din cele mai corecte, cinstite.