Vaccinarea este lentă în Europa. Balcanii sunt amenințați de un val serios de COVID-19

Vaccinarea este lentă în Europa. Balcanii sunt amenințați de un val serios de COVID-19 Sursa: Arhiva EVZ

DNEVNIK . Țările balcanice au crezut că se descurcă excelent în lupta împotriva COVID-19, în primăvara anului trecut. În toamnă și iarnă, cei mai „buni” - Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru - au intrat împreună cu Bulgaria între primele 10 țări din lume în ceea ce privește rata mică de mortalitate în rândul populației din cauza coronavirusului (opoziția a susținut că și Serbia ar putea fi inclusă, dar a falsificat datele).

În această vară, încercările pe care le aduce mult mai contagioasa variantă Delta pot fi chiar mai mari, dând o lovitură și mai grea regiunii, comparativ cu Europa Centrală și de Vest, precum și statelor din Grupul de la Vișegrad, ori statelor baltice. Cu toate acestea, momentul pregătirii statelor a trecut.

Țările balcanice din UE au început - la fel ca alte țări din Uniune - târziu cu vaccinarea, din cauza lipsei vaccinurilor. Cele din Balcanii de Vest au început chiar mai târziu, deoarece au făcut greșeala de a se baza pe UE și pe mecanismul internațional COVAX. Ce au în comun cele două grupuri: nu au reușit să recupereze timpul pierdut.

Cazurile sunt tot mai numeroase (acolo unde există teste)

State precum Muntenegru (unde luni unul din 1.000 de oameni avea un test pozitiv) și Kosovo depășesc deja valorile lor de vârf din primăvară, iar valul lor abia a început în prima săptămână a lunii august. Macedonia de Nord tinde spre aceste valori. În Serbia și Bulgaria, începutul se resimte cu peste 1.400 de infectați (dar în Kosovo, care este mult mai mic, au fost 1.700).

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele pentru Albania și Bosnia și Herțegovina arată o creștere mai lină a celor infectați, dar fac mai puține teste decât Bulgaria. Acest lucru este valabil și pentru România, care se află pe ultimele locuri în regiune în ceea ce privește numărul de persoane testate săptămâna trecută (0,5 la 1.000 de persoane la data de 17 august, 0,66 în Bosnia și 2,5 în Bulgaria) și a depășit marți pragul de 500 de noi infectați pentru prima dată din data de 20 mai.

Vaccinarea obligatorie, a treia doză, restricții

Macedonia de Nord, cu o populație de peste trei ori mai mică decât cea a Bulgariei, a raportat marți 999 de cazuri. Autoritățile au introdus intrarea obligatorie cu un certificat (pentru cei care au primit cel puțin o doză sau au trecut prin boală și s-au vindecat de Covid cu nu mai mult de 45 de zile în urmă) în toate unitățile. Restricția s-a aplicat apoi pentru tot felul de evenimente cu grupuri mari de oameni - de la nunți la concerte, seminarii, instruiri, evenimente culturale și chiar vizite în sălile de jocuri de noroc. Spaţiile închise ale mall-urilor sunt, de asemenea, cuprinse în noul regulament. Nu pot fi organizate nunți și evenimente în interior, evenimente de alt tip nu pot fi organizate cu un grad de ocupare mai mare de 30% din capacitatea încăperii. Autoritățile sanitare trebuie să trimită inspectori care să verifice certificatele în toate unitățile cu o capacitate mai mare de 30 de persoane.

Marți au fost de două ori mai mulți infectați în Kosovo decât în Macedonia de Nord. Ministrul sănătății, Arben Vitia, a anunțat că cluburile de noapte vor fi închise de la 20 august până la 1 septembrie cel puțin, iar restaurantele și cafenelele - la 22:30. La nunți nu pot fi mai mult de 150 de persoane (până acum au fost permise 300). Nu mai este posibilă intrarea în localuri fără certificat de vaccinare. Între timp, acum câteva zile, a fost aprobată vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani din cauza riscului mai mare pentru tineri în comparație cu versiunile de până acum.

Probe cu Delta au fost confirmate în Muntenegru abia ieri, când numărul cazurilor active a crescut cu 10% pe zi. De fapt, Podgorica a luat unele măsuri relativ devreme; de la 30 iulie pentru spațiile închise, în cafenele, cluburi și discoteci se intră doar cu un certificat (pentru vaccinați, testați sau trecuți prin boală). Proprietarii trebuie să desemneze persoane care să verifice aceste documente. Aceleași condiții se aplică și pentru evenimentele sportive.

Deocamdată, acest lucru limitează cu greu răspândirea infecției. Situația este deosebit de dificilă în Budva, care a reușit să-și recupereze majoritatea vizitatorilor (potrivit autorităților, în prezent, acolo există mulți turiști, cât 10% din populația totală a țării). Orașul adriatic este deja al doilea în țară în ceea ce privește numărul de cazuri noi pe zi.

La prima vedere, problema nu pare atât de gravă în Serbia. Aproape 40 la sută din populație a fost vaccinată, țara are cantități mari de vaccinuri, deoarece le primește atât de la producătorii occidentali, cât și de la cei ruși și chinezi. Belgradul continuă chiar și cu „diplomația vaccinului” cunoscută din primăvară; ministrul de externe, Nikola Selakovic, a predat la Beirut 20.000 de doze de Sputnik, urmează tot atâtea.

Cu toate acestea, țara raportează peste 10% probe pozitive din testări. 20% dintre studenții testați la Belgrad în ultimele săptămâni au avut coronavirus. Cele 1.400 de cazuri noi de marți sunt de șapte ori mai multe decât cele din primele zile ale lunii august. Autoritățile au început deja să ofere o a treia doză pentru creșterea imunității (sunt chemate persoanele cu probleme de sănătate și cele de peste 70 de ani sunt îndemnate să și-o administreze). De fapt, de la începutul verii, nu s-au vaccinat mai mult de 5% dintre oameni; cu acest scepticism, campania nu poate fi accelerată.

Medicii din inițiativa Uniți împotriva COVID au solicitat ca celula de criză să intervină cu recomandarea de a se vaccina cel puțin medicii și alți specialiști din domeniul sănătății, dar și grupurile de risc din educație, securitate și ordine publică sau din sectorul de stat. De asemenea, aceștia și-au exprimat și furia că statul sârb, prin intermediul televiziunii publice RTS, dă glas experților autoproclamați care nu răspândesc informații științifice despre virus. Alți medici semnează petiții împotriva vaccinării - epidemiologul și membru al celulei operative a Serbiei, Predrag Kon, a spus că este „șocant” acest lucru.

Vaccinurile vor ajuta?

Statele din Balcanii de Vest care au început mai târziu vaccinarea încearcă să recupereze rămânerile în urmă. Campania de imunizare în aproape toate statele se accelerează. În ceea ce privește administrarea primelor doze, aproape toate statele au depășit foarte repede Bulgaria și asta include chiar și Kosovo și Bosnia și Herțegovina, care nu au avut suficiente vaccinuri (și, potrivit criticilor autorităților, capacitate organizațională) pentru a începe activ înainte de jumătatea primăverii. Marți, Macedonia de Nord a administrat în total 17.000 de doze, din care 11.000 a fost prima doză, iar 6.000 a doua doză.

Acest lucru nu este suficient pentru a garanta protecția împotriva mortalității, ca în timpul iernii, și este mai relevant pentru încetinirea din Bulgaria decât pentru succesul țărilor din vestul acesteia. Datorită începerii mai târziu, în Bosnia și Kosovo sunt sub 10% cei vaccinați (în Bulgaria sunt mai mulți); Macedonia de Nord și Muntenegru se prezintă mai bine, dar niciun stat nu a vaccinat mai mult de un sfert din populația sa. Chiar și Serbia, „liderul” din regiune, abia a ajuns la 40% de vaccinați, în ciuda unei campanii îndelungate în timpul iernii, când aproape nimeni din Europa nu avea doze; de la începutul verii, ponderea lor a crescut cu doar aproximativ cinci puncte. Stimulentele financiare pentru vaccinare nu au ajutat.

Pentru a apăra societatea de varianta Delta, cercetătorii indică o rată de vaccinare de 85-90%, de neatins în majoritatea țărilor din întreaga lume. Țările din Europa de Vest s-au confruntat deja cu această problemă și au încercat să o rezolve, prin accelerarea imunizării, nu întotdeauna cu succes; vestea bună este însă că mortalitatea din cele două valuri anterioare nu s-a repetat până acum. Vaccinarea împotriva coronavirusului este, în general, mai rapidă în vestul decât în estul Europei; chiar și mult întârziatele state Letonia, Slovenia și Slovacia au început să prindă viteză și persoanele cu două doze vor fi în curând în procent de 40%. Odată cu depărtarea de Balcani (Ungaria vecină cu aproape 60% persoane vaccinate este o excepție) vaccinații reprezintă jumătate din populație - pondere insuficientă pentru a se evita un val Delta, dar mai aproape de valorile care atenuează impactul asupra societăților și reduc mortalitatea.

O dovadă sunt datele din Europa de Vest, comparate cu cele din țările cu niveluri foarte mici de imunizare, cum ar fi Rusia. Odată cu răspândirea inițială a variantei Delta, în vară, în Marea Britanie, Franța și Spania, între 40 și 50% din populație a fost complet vaccinată; în Rusia, ponderea era similară cu cea bulgară din acea perioadă, aproximativ 10 la sută.

În perioada de vârf a contaminării, numărul de cazuri noi a fost comparabil cu cel al valurilor anterioare. Cu toate acestea, în Occident, mortalitatea a fost de câteva ori mai mică, în timp ce Rusia a raportat recorduri negative cu care nu s-a confruntat în trecut. Experții atribuie acest succes faptului că vaccinurile, chiar dacă nu protejează complet de răspândirea variantei înregistrate în India, previn majoritatea formelor de boală severă sau deces. Rezultate similare se observă și în Statele Unite, unde valul este în plină desfășurare, dar în statele cu mai mulți vaccinați numărul de spitalizați este mai mic. (Articol de Anghel Petrov)

Traducerea Rador