Evenimentul ZileiActualitateVacanță pe timp de pandemie. Unde plecăm în vara asta? Sfatul experților

Vacanță pe timp de pandemie. Unde plecăm în vara asta? Sfatul experților

Vacanță pe timp de pandemie. Unde plecăm în vara asta? Sfatul experților
Cu toții ne dorim o vacanță și cu siguranță ne-o vom dori și mai mult după ce se încheie perioada de carantină. Dar unde am putea pleca?

Medicul Valeriu Gheorghiță este de părere că, luând în considerare perioada periculoasă prin care trecem, dacă ne gândim să plecăm în vacanță ar trebui să mergem undeva în țară, în zone nu foarte aglomerate, scrie Agerpres.

„Trebuie să plecăm de la un context epidemiologic general, adică o situaţie favorabilă în care să avem cât de cât siguranţa că nivelul de transmitere comunitară este extrem de redus pentru a preîntâmpina eventualul risc de expunere la acest virus.

În condiţiile în care avem un context general favorabil putem eventual să luăm în calcul şi o destinaţie de vacanţă, ideal în ţară. (…) În principiu, cred că oamenii, din instinct, se vor reprofila şi vor căuta acele zone, acele locaţii în care se simt mai în siguranţă. (…) Trebuie să respectăm aceste principii generale, practic distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate.

Atunci când mergem în locurile de servire a mesei să avem o distanţă corectă, optimă între noi şi celelalte persoane, să nu ne cazăm în locuri unde există un risc de intersectare cu multe persoane. Vor fi încurajate foarte mult excursiile cu cortul, în rulote. Noi nu am avut această cultură până la acest moment, însă probabil că va deveni un nou trend cel puţin în următorii doi-trei ani”, a spus medicul.

Doctorul a mai adăugat și faptul că nu ar fi indicat ca cei care prezintă simptomele bolii să călătorească.

„Este bine să nu plecăm în concediu dacă avem semne de boală, orice simptomatologie respiratorie şi febră. Este mai bine să stăm izolaţi acasă şi în niciun caz să ieşim în comunitate”, a arătat Gheorghiţă.

Medicul a mai menţionat că, în cazul în care cineva se gândeşte să îşi facă vacanţa în afara ţării, trebuie să aibă grijă la destinaţie.

„Dacă ne gândim la plecarea în afara ţării aici trebuie să avem grijă la destinaţie, adică ţara în care urmează să mergem. Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun”, a adăugat Gheorghiţă.


Accesează: