Va reuși Iranul să lupte contra Israelului?

Va reuși Iranul să lupte contra Israelului?

Iranul solicită în mod regulat și amenință distrugerea completă a Israelului, dar ce ar putea face, de fapt, în această privință?

În afară de riscul evident al unui viitor atac nuclear și al unei amenințări continue de terorism, reprezintă Iranul o amenințare reală pentru Israel? În mod clar, Iranul nu are o putere aeriană comparabilă cu Israelul, având în vedere că Israelul își extinde deja flota operațională de avioane F-35, de generația a cincea, creând astfel o forță aeriană formidabilă. Iranul ar avea probleme privind posibilitatea lansării unor atacuri cu rachete în Israel, care s-ar putea nici să nu reușească să atingă țintele, având în vedere apărarea israeliană.

Aceasta ar înseamnă că singura speranță a Iranului pentru a distruge Israelul ar reprezenta o invazie terestră? Cu condiția ca forța sa să poată ajunge în poziția de a ataca, fără a fi distrusă din aer.

Supremația militară

În timp ce Iranul, cel puțin pe hârtie, pare să aibă o forță terestră mai mare, în special când vine vorba de tancuri și vehicule blindate, asta nu înseamnă că forța sa terestră ar fi echivalentă cu cea Israelului. Evaluările militare ale Globalfirepower din 2021,  enumeră Iranul ca având 3.700 de tancuri comparativ cu cele 1.600 de tancuri israeliene. A avea cu două mii de tancuri mai mult nu asigură o depășire militară, deoarece numărul mare de tancuri se poate dovedi a fi mult mai puțin avantajos, în cazul în care o forță mai mică este echipată cu senzori, arme, calcul și vizare, toate fiind net superioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport interesant din „21st Century Asian Arms Race” afirmă că Iranul are tancuri Leopard construite în Germania, precum și T-90-uri rusești. Primul tanc indigen din Iran, numit Farrar, a apărut în ultimii ani, având o platformă despre care se spune că se bazează pe un șasiu T-72S iranian modernizat. Rezervorul iranian este raportat că funcționează cu un sistem electro-optic de control al focului, telemetru laser și computer balisti, la suprafață părând să fie cu mult inferior Merkava-ului israelian.

Există unele întrebări privind Merkava israeliană, și anume dacă este cel mai avansat tanc din lume. Poate transporta soldați de infanterie sau răniți, poate folosi o trapă de ieșire pentru descinderea unor operațiuni sau pentru evadarea în siguranță, iar cel mai semnificativ aspect este reprezentat de tubul său principal de armă care poate lansa singur rachete antitanc. Merkava are și rachete top, potențial utile pentru atacarea elicopterelor și a altor ținte potențiale din afara razei de acțiune. Din acest motiv rezultă că, cu toate că au până la două mii de tancuri de luptă mai puține în comparație cu Iranul, Israelul ar putea acționa împotriva unei forțe terestre net superioară.

Fără tancuri superioare capabile să străpungă barierele proactive sau configurațiile defensive ale unei forțe israeliene, orice încercare iraniană este puțin probabil să reușească. Practic, un posibil atac ar putea apărea doar dacă Iranul ar dezvolta o superioritate aeriană, față de Israel, ca să poată ajunge suficient de aproape pentru ataca pe pământ, susține nationalinterest.org.