Va intra în vigoare din 2023. Lovitură pentru cei cu mai multe mașini
- Ramona Rotaru
- 9 februarie 2022, 17:52
Codul fiscal va suferi modificări. O dezbatere va avea loc cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. Noile reglementări ar urma să intre în vigoare din 2023. Sunt vizați proprietarii care dețin mai multe locuințe sau autovehicule.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat modificări ale Codului Fiscal. Acestea vor fi implementate în urma unei ședințe, la care vor participa reprezentanți ai mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale. Discuțiile ar urma să înceapă la jumătatea acestui an, iar modificările ar urma să intre în vigoare la începutul lui 2023.
„Vom vedea o modificare a Codului fiscal la jumătatea anului, în urma analizei împreună cu mediul privat și cu asistență FMI și Banca Mondială, iar aplicarea să fie din 2023.
În luna mai vor începe dezbaterile publice pe document sau părți din acesta, astfel încât la 1 iunie să fie decizie pe ceea ce înseamnă regimul fiscal”, a declarat Adrian Câciu în cadrul unui interviu.
Printre modificările care ar putea apărea oficialul notează majorarea impozitelor pentru proprietarii care dețin mai multe locuințe. Același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul celor care au mai mult de două mașini.
„Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(...) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua.
În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, a declarat ministrul de Finanțe.
Declarația unică va fi mai ușor de completat. Ministrul Finanțelor a trimis solicitare către ANAF
În cadrul discuției au fost abordate mai multe teme în ceea ce privește taxarea proprietarilor, însă s-a discutat și despre pragul la micro, introducerea impozitului progresiv și simplificarea Declarației unice. Un alt subiect important adus în discuție este cu privire la educație.
Facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță ar putea fi reactivată până la jumătatea anului, cu o extindere a sa și la impozit pe venit.
În cadrul interviului, Adrian Câciu a susținut că a cerut celor de la ANAF o soluție pentru a fi simplificată Declarația unică.
„O aștept. Probabil după o să o mai ajustăm ca să fie și mai simplă decât mi se va propune”, a precizat ministrul de Finanțe pentru HotNews.ro.