Vă fură banii direct de pe card! Avertisment teribil pentru aceşti români. Riscurile uriaşe la care se expun

Vă fură banii direct de pe card! Avertisment teribil pentru aceşti români. Riscurile uriaşe la care se expun sursa: arhivă EVZ

Autoritățile de reglementare europeană avertizează că investițiile în cripto-active nu sunt sigure și nici protejate de legislația europeană. În mediul online, circulă foarte multe reclame înșelătoare, care promit profituri mari, dar de fapt sunt țepe. Oamenii își pot pierde rapid toți banii din conturi și nu au nicio șansă să îi mai recupereze dacă sunt păcăliți.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) avertizează consumatorii că multe cripto-active sunt foarte riscante și speculative. Anunțul vine după ce interesul consumatorilor de acest tip de investiții a crescut mult și odată cu el au apărut reclame agresive, dar înșelătoare, pe rețelele de socializare.

Atenție va ofertele prea avantajoase

Într-un comunicat de presă transmis de autoritățile europene se arată că aceste criptomonede nu sunt potrivite pentru majoritatea consumatorilor cu amănuntul ca investiție sau ca mijloc de plată sau schimb.

„Consumatorii se confruntă cu posibilitatea foarte reală de a pierde toți banii investiți dacă cumpără aceste active. Ar trebui să fie atenți la riscurile reclamelor înșelătoare, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale și al influencerilor. De asemenea ar trebui să fie deosebit de atenți la randamentele promise rapide sau mari, în special la cele care arată prea bine pentru a fi adevărate“, se arată în comunicatul de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

ESA îi avertizează pe consumatori că ar trebui să fie conștienți de faptul că nu sunt protejați împotriva riscurilor. Mai exact dacă își  pierd banii nu pot cere despăgubiri deoarece cripto-activele nu se încadrează în normelor actuale privind serviciile financiare ale UE.

Nimeni nu garantează nimic

Avocatul Adrian Cuculin a vorbit și el despre riscurile acestor timp afaceri. Tranzacțiile cu criptomonede funcționează ca și bursa. Nimeni nu garatează nimic. „Dacă avem un contract în care scrie că aveți câștig garantat, atunci este clar o țeapă. La piața asta a criptomonedei nu se garanteaz numic. Nu este plasament la bancă. Vrei ceva sigur atunci cumpără titluri de stat sau aur.

Au apărut infracțiuni pe criptomonedă. Un trader care se dădea specialist se folosea de telelefonul personal unde avea portofelul virtual clientul. Într-un moment de neatenție și-a transferat totul pe telefonul lui și a plecat Franța. O astfel de situație este complicată și tehnic și juridic. Este nevoie de percheziții informatice pentru a afla parola. Dacă o ștergi pierzi toți bani“, a mai explicat Adrian Cuculis.

Românii trebuie să știe că orice fel de profit obținut din tranzacțiile cu criptomonede trebuie declarat la stat și se impozitează cu 10%.