Dispar banii! Veste neaşteptată în plin război. Monedele tradiționale vor fi înlocuite

Dispar banii! Veste neaşteptată în plin război. Monedele tradiționale vor fi înlocuite Sursa: arhivă EVZ

Mai mult de trei sferturi dintre firmele de servicii financiare prevăd că activele digitale vor înlocui monedele tradiționale în următorii cinci până la 10 ani, pe fondul cererii în creștere pentru criptomonede. Liderii lumii, de asemenea, spun că există temeri la nivel mondial să nu rămână în urmă dacă nu reușesc să adopte tehnologia blockchain și activele digitale, potrivit unui studiu recent Deloitte.

Activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii cinci până la zece ani, potrivit a 76% dintre liderii de afaceri din întreaga lume, activi în diverse industrii, care au participat la cea mai recentă ediție a Deloitte Global Blockchain Survey. Acest punct de vedere este împărtășit și de trei sferturi dintre directorii executivi din industria serviciilor financiare, care cred că sfârșitul banilor fizici este aproape.

De asemenea, studiul subliniază că sectorul serviciilor financiare trebuie să accelereze modernizarea și distribuția produselor pentru a obține o creștere economică, deoarece 76% dintre participanții la sondaj se tem că organizațiile lor își vor pierde avantajul competitiv dacă nu vor adopta blockchain și active digitale. În ciuda acestor provocări, 80% dintre respondenți sunt optimiști cu privire la oportunitățile viitoare de venituri din blockchain, active digitale și soluții de criptomonedă.

Este cea mai mare provocare la nivel mondial

Optimismul cu privire la potențialul blockchain, al activelor digitale și al soluțiilor criptomonede este temperat de obstacole, subliniază sondajul, deoarece șase din zece respondenți (63%) au identificat barierele de reglementare printre cele mai mari provocări pentru acceptarea activelor digitale. Preocupările de securitate se ridică, de asemenea, în fruntea listei, deoarece 71% dintre respondenți au indicat securitatea cibernetică drept unul dintre cele mai mari obstacole.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activele digitale au transformat industria serviciilor financiare și au alimentat noi modele de afaceri capabile să impulsioneze ecosistemul financiar în noul viitor al banilor. În acest context, modul în care instituțiile financiare vor reuși să se redefinească ar putea fi cheia pentru creșterea economică. Chiar dacă blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă, acesta capătă amploare în România, așa cum este cazul la nivel mondial.

Start-up-urile merg dincolo de utilizarea tehnologiei blockchain în domeniul serviciilor financiare prin criptomonede și încep să adapteze soluții folosind caracteristicile acesteia pentru sectoare precum sănătatea sau retailul, tendință care ar putea contribui la apariția unei noi generații de unicorni în viitorul, a declarat Andrei Ionescu, Partner-in-Charge Consulting and Risk Advisory, Deloitte România.

Sondajul subliniază, de asemenea, că liderii mondiali în servicii financiare văd activele digitale și tehnologiile blockchain subiacente ca o prioritate strategică acum și în viitorul apropiat, deoarece aproape 80% dintre participanții la sondaj spun că activele digitale vor fi importante pentru industriile respective până în 2023.

Liderii serviciilor financiare cred că activele digitale vor fi foarte importante în următorii doi ani

Interesul pentru sector a crescut în rândul firmelor de servicii financiare, deoarece popularitatea criptomonedelor a câștigat în rândul investitorilor instituționali, începând cu luna octombrie a anului trecut. Băncile majore, inclusiv Goldman Sachs, Citigroup și Morgan Stanley, au anunțat evoluții în spațiu, deși autoritățile de reglementare nu au luat încă o poziție fermă cu privire la tehnologiile în curs de dezvoltare.

Mai mult, organizațiile din industria serviciilor financiare ar putea avea nevoie să găsească noi modele de afaceri, subliniază studiul, cum ar fi custodia (45%), noi canale de plată (42%) și diversificarea investițiilor/portofoliilor (41%).

În plus, constatările sondajului susțin utilizarea activelor digitale pentru simplificarea plăților, care este în prezent un proces foarte fragmentat și complex, întrucât 42% dintre respondenți spun că noile opțiuni de plată vor juca un rol foarte important în rândul activelor digitale din organizațiile lor.

Cea mai recentă ediție a sondajului Deloitte Global Blockchain a fost realizată în rândul a aproape 1.300 de directori seniori din diverse industrii – servicii financiare, servicii guvernamentale și publice, tehnologie, mass-media și telecomunicații, științe ale vieții și îngrijire a sănătății – în America, Europa, Asia și Africa, scrie fnlondon.com.