Războiul din Ucraina este finanțat cu ajutorul criptomonedelor. Ce spun experții

Războiul din Ucraina este finanțat cu ajutorul criptomonedelor. Ce spun experții Sursa: Pixabay

Războiul dintre Rusia și Ucraina este finanțat prin crowdfunding cu utilizarea criptomonedelor, ceea ce face ca acesta să fie primul conflict major din istorie care are loc în era criptomonedelor, potrivit observatorilor.

Criptomonedele folosite în război

Conflictele crowdfunded nu sunt fenomene noi. În anii care au urmat înființării sale, se crede că Israelul a strâns 50 de milioane de dolari de la donatori individuali din întreaga lume pentru armata sa. În anii 1970, grupuri militante precum Armata Republicană Irlandeză au solicitat fluxuri constante de donații de la comunitățile de expatriați. Diferența în acest război este natura omniprezentă a internetului și a criptomonedelor, care au devenit „un alt front” în conflictul cu escaladarea rapidă din Ucraina.

Corespondentul științific al Australian Broadcasting Corporation, James Purtill, subliniază că unele aspecte ale acestui război sunt din ce în ce mai afectate de organizațiile autonome descentralizate (DAO). DAO-urile sunt comunități online deținute de membri care se angajează în activități de crowdfunding în afara oricărui cadru de reglementare impus de guvern. Ei nu sunt guvernați de consilii de administrație, ci mențin în schimb evidențele tranzacțiilor financiare pe un blockchain. Prin urmare, aceștia operează într-o zonă legală, care este facilitată cu utilizarea criptomonedelor în tranzacțiile financiare.

Purtill notează că, în ultimii ani, administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenskiy avea aspirații de a deveni cea mai prietenoasă țară din lume pentru criptomonede. Prin urmare, nu a fost o surpriză când, la doar câteva minute după ce a început invazia rusă a Ucrainei, guvernul de la Kiev a lansat un fond oficial de criptomonede, numit Crypto Fund of Ukraine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondul cu care se susține armata ucraineană

Începând de luni, fondul adunase peste 22 de milioane de dolari și continua să crească exponențial. Comunitățile de DAO pro-ucrainene, cum ar fi Come Back Alive, s-au răspândit în jurul acestor criptomonede și au strâns donații substanțiale, care sunt acum folosite pentru a echipa armata ucraineană și voluntarii.

Există îngrijorarea în rândul experților că guvernul rus, precum și oligarhii ruși, ar putea recurge la utilizarea criptomonedelor pentru a se sustrage sancțiunilor internaționale. În special, utilizarea criptomonedelor poate permite Moscovei să depășească barierele generate de excluderea sa din Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), care este standardul global pentru tranzacțiile financiare sigure, potrivit Intel News.

Weekendul trecut, Kiev a lansat apeluri către cele mai mari burse de criptomonede din lume pentru a bloca clienții ruși, inclusiv guvernul rus, să efectueze tranzacții. Cu toate acestea, experții subliniază că este extrem de dificil să împiedici utilizatorii, inclusiv guvernele, să tranzacționeze pe blockchain, având în vedere natura sa descentralizată.