Invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi declanșată în luna februarie. Președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, pe care l-a avertizat în legătură cu această problemă.
Președinții Statelor Unite și cel al Ucrainei, Joe Biden și Volodimir Zelenski, au purtat joi o discuție telefonică de lungă durată. Volodimir Zelenski a precizat că discuția a avut ca subiect acțiunile comune pe care le-ar putea întreprinde în vederea reducerii tensiunilor cu Rusia, informează Reuters.
Într-un apel, pe care oficialul ucrainean l-a descris drept „lung și sincer”, Biden l-a avertizat că un atac rusesc ar putea fi imminent. Președintele american a apreciat că invazia va fi sigură în momentul în care terenul va îngheța mai târziu, în februarie.
„S-a discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare şi s-a convenit asupra acţiunilor comune pentru viitor. Am mulţumit preşedintelui @JoeBiden pentru asistenţa militară continuă. Posibilităţi de sprijin financiar pentru Ucraina au fost de asemenea discutate”, a scris preşedintele Ucrainei într-o postare pe Twitter.
Washingtonul susține Ucraina în confruntarea cu Rusia, care a dislocat zeci de mii de militari în apropierea graniţei, în ultimele săptămâni. Rusia neagă însă că are intenţia să îşi atace vecinul. De asemenea, și Volodimir Zelenski a apreciat că amenințarea din partea Rusiei rămâne „periculoasă, dar ambiguă” și nu este sigur că va avea loc un atac.
Discuția celor doi lideri vine în contextul în care SUA și NATO continuă să se pregătească pentru perspectiva unei invazii ruse. Deși a subliniat necesitatea unei abordări diplomatice, Casa Albă a avertizat că o invazie ar putea fi iminentă, cu zeci de mii de trupe rusești aglomerate la granița cu Ucraina.
Joe Biden promite ajutor pentru Ucraina
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden i-a repetat omologului ucrainean că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde „hotărât” în cazul unei invazii ruseşti. El a vorbit despre o asistenţă economică sporită. Preşedintele SUA „ia în considerare un ajutor economic suplimentar” pentru Ucraina, a mai transmis Casa Albă.
„Președintele Biden a remarcat că Statele Unite au oferit Ucrainei peste jumătate de miliard de dolari în asistență umanitară și pentru dezvoltare în ultimul an și explorează sprijin macroeconomic suplimentar pentru a ajuta economia Ucrainei în contextul presiunii rezultate din consolidarea armatei Rusiei”, a spus Casa Albă.
SUA au anunțat că pregătesc sancţiuni economice severe în cazul unui atac asupra Ucrainei și au livrat echipament militar Kievului. De asemenea, oficialii americani au precizat că vor consolida prezenţa militară în Europa de Est, dacă este necesar. O intervenţie militară americană în Ucraina, care nu este membră a NATO, este însă exclusă.
Statele Unite susțin abordarea diplomatică
Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat, totodată, sprijinul pentru discuţiile purtate în formatul Normandia (Rusia şi Ucraina, cu medierea Franţei şi a Germaniei). După recenta reuniune la nivel de consilieri politici care a avut loc la Paris, următoarea discuţie este programată să aibă loc la Berlin, în a doua săptămână a lunii februarie.
NATO a lansat un nou apel către Federația Rusă pentru dezescaladarea situației, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, care a pledat pentru calmarea tensiunilor și rezolvarea neînțelegerilor prin dialog și diplomație.