Va fi interzis în România! Vei rămâne imediat fără permis. Ce nu mai ai voie să faci în trafic
- Ionel Sclavone
- 15 ianuarie 2022, 06:00
Condusul agresiv va fi sancționat, mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic, iar șoferii cu permise obținute în alte țări nu vor mai putea șofa în România în cazul în care vor comite infracțiuni.
Autoritățile propun o serie de modificări la Codul Rutier, actul normativ ce reglementează traficul pe drumurile publice. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de ordonanță pentru modificarea majoră a Codului rutier, menit să crească siguranța circulației pe drumurile publice. A
ctul normativ a intrat în dezbatere publică la finalul anului trecut, iar acum este în proces de avizare în vederea aprobării. Modificările au în vedere adoptarea și înăsprirea mai multor sancțiuni pentru încălcarea legislației rutiere.
Astfel, va fi sancționat comportamentul agresiv în trafic. Acesta va fi definit drept schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână, folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase, mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc.
Proiectul stabilește amenzi din clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă). Acestea vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei. Inițial proiectul propunea amenzi și mai drastice pentru acest tip de infracțiune. Abaterile din această categorie erau încadrate în clasa clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Cresc amenzile pentru mersul pe contrasens
O altă sancțiune vizează întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. În prezent, acei șoferi care comit acest gen de contravenții riscă doar amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni - 1.305 și 2.900 de lei. Proiectul propus propune și suspendarea dreptului de a conduce timp de 120 de zile.
Tot aici, mersul pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționat mai dur. Amenzile vor fi încadrate la categoria IV, de la 1.305 lei la 2.900 de lei. Aceasta comparative cu cele practicate în prezent, de 580 - 725 de lei.
În plus, șoferii care merg pe banda de urgență vor fi sancționați cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.
Alte sancțiuni stabilite prin proiect
Crește perioada de suspendare pentru cei care nu respectă regulile la traversarea căii ferate. Proiectul prevede creșterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile. Depășirile neregulamentare vor fi pedepsite cu amenzi cuprinse între 870 - 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere va crește de la 30 la 60 de zile.
O altă modificare vizează interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație. Proiectul reglementează și interdicția de a conduce ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.
Depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va fi sancționată cu suspensarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.
Ce mai prevede actul normativ propus
Actul normativ stabilește și date de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Cu alte cuvinte, dacă șoferul care a încălcat reglementările rutiere este diferit de proprietarul mașinii, acesta va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, numărul și seria actului de identitate ale șoferului.
De asemenea va fi eliminată posibilitatea suprapunerii perioadelor de suspendare ale permisului de conducere. În plus, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.
Șoferii vor fi penalizați și dacă nu trag frâna de mână când o parchează. Proiectul prevede că șoferul va trebui să se asigure, când pleacă de lângă mașina parcată, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză. Altfel riscă să fie sancționat cu puncte de penalizare.