Va fi bătaie mare între elevi, pentru un loc la liceele din România. Schimbare majoră din 2021-2022

Va fi bătaie mare între elevi, pentru un loc la liceele din România. Schimbare majoră din 2021-2022 Sursă foto: Arhiva EVZ

Mai puțini elevi în liceele din țara noastră, începând cu anul școlar viitor. Măsura la care s-au gândit oficialii de la Ministerul Educației.

Mai puțini elevi în liceele din România, începând cu anul școlar 2021-2022. Și asta pentru că Ministerul Educației a decis să desființeze 538 de clase cu câte 26 de elevi. Proiectul a fost depus în dezbatere publică și prevede restrângerea, în total, a 14.000 de locuri. O clasă de liceuavea 28 de elevi, iar acu va avea doar 26.

În acest an școlar alocat un număr de 134.600 de locuri în liceu, clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi. Însă, pentru anul școlar viitor ME pune la bătaie 120.600 de locuri, conform edupedu.ro.

Mai puține locuri pentru elevi în liceele din România, începând din 2021-2022

Decizia ar putea să provoace și o reducere a numărului de norme didactice pentru profesorii de liceu. Locurile care au dispărut de la licee vor fi redistribuite către alte forme de învățământ, mai notează sursa citată.

„Cifra de școlarizare totală, propusă pentru anul școlar 2021-2022 se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar 2020-2021. Analizând cifrele rezultate în urma centralizării propunerilor inspectoratelor școlare, evoluția demografică a populației școlare și fluxurile de intrări – ieșiri ale acesteia în sistemul educațional, se propun următoarele realocări:

realocarea cifrelor aferente învățământului liceal, astfel: diminuarea cifrei de școlarizare de la învățământul liceal cu frecvență zi, cu 14.000 locuri;

suplimentarea cu 3.000 de locuri pentru învățământul gimnazial, având în vedere că din analiza centralizată a solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o creștere considerabilă a numărului de elevi la acest nivel;

Dispoziții din nota e fundamentare

suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învățământul liceal, clasa a XI-a curs cu frecvență seral, datorită creșterii numărului de absolvenți ai școlii profesionale, precum și a faptului că în contextul actual determinat de răspândirea infecției cu COVID-19 oferta locurilor de muncă a scăzut; astfel se oferă șansa elevilor care au finalizat școala profesională să-și continue studiile în cadrul liceului;

suplimentarea cu 3.000 de locuri pentru învățământul postliceal, datorită numărului de solicitări în creștere pentru acest nivel, inclusiv din partea colegiilor terțiare non universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat; suplimentarea cu 6.000 de locuri a numărul de locuri pentru programul educațional ”A doua șansă” – inclusiv pentru cel organizat în penitenciare.

Programul răspunde la nevoile celor care nu au absolvit o formă de învățământ obligatoriu. Pentru anul școlar 2021-2022, proiectul de hotărâre înaintat Guvernului României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare și nici creșteri numerice ale totalului normelor /posturilor didactice la nivel național. Cifrele propuse în Hotărârea de Guvern au caracter maximal, neputând fi depășite”. Se precizează în nota de fundamentare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News