Va face ravagii în România! Un expert modial avertizează: Va fi ca o tornadă

Va face ravagii în România! Un expert modial avertizează: Va fi ca o tornadă

Medicul și profesorul Annelies Wilder-Smith vorbește despre efectele viitoare ale pandemiei de coronavirus. Va exista clar o nouă tulpină, iar Omicron va infecta majoritatea populației globului. Carantina va fi eliminată, iar dozele booster vor fi recomandate vârstnicilor și persoanelor vulnerabile.

Într-un interviu publicat de libertatea.ro, Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecţioase emergente la London School of Hygiene și expert de renume mondială în bolile tropicale, vorbește despre scenariile care ne mai așteaptă în cazul pandemiei de coronavirus și care sunt previziunile pentru România. Medicul spune că nu putem prezice sfârșitul pandemiei, dar putea lua în calcul două scenarii.

„Cea mai bună modalitate să privim această problemă e să gândim în termeni de cel mai bun scenariu şi cel mai rău. Cel mai optimist, odată cu apariţia Omicron, care este fără îndoială un virus asociat cu o boală mai uşoară, dar este mult mai transmisibil, s-ar putea deschide uşa spre o imunitate populaţională.

Trebuie să fim realişti şi să luăm în calcul şi cel mai rău scenariu. Acesta ar fi ca următoarea tulpină să fie asociată cu o mai mare severitate a bolii. Şi, dacă va fi aşa, va trebui să ne întoarcem la unele măsuri sociale şi de sănătate publică, pentru a reduce şi bloca lanţurile de transmitere, şi am avea nevoie şi de o mai bună acoperire vaccinală. Nimeni nu poate prezice care din aceste două scenarii va deveni realitate“, spune dr. Annelies Wilder-Smith, citată de libertatea.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Testări înainte de călătorie și eliminarea carantinei

Ceea ce este cert la această oră este că va exista o nouă tulpină de coronavirus. „Dată fiind circulaţia mare a virusului va fi o nouă tulpină. Dar nu putem ştii dacă va fi mai virulentă sau mai puţin virulentă. În acelaşi timp, pare că viitorul ţine de haos şi e puţin predictibil. Tocmai de aceea OMS a avertizat împotriva relaxării premature a restricţiilor. Pentru că nu am vrea să fim puşi în situaţia în care acum relaxăm, iar apoi să regretăm şi să repornim toate măsurile. Pentru noi toți, măsurile restrictive sunt greu de adoptat, dar renunţarea şi apoi revenirea la ele ar face lucrurile şi mai dificile“, a mai spus expertul.

Testările înainte de călătorie rămân necesare, dar PCR-ul va dispărea încet, încet. „Nu cred că, pe termen lung, vom mai face teste PCR înaintea plecării dintr-o ţară, dar vom face teste antigen simple. Ceea ce chiar opreşte oamenii din călătorii este carantina. Sunt sigură că în viitorul apropiat, perioadele de carantină vor fi reduse şi poate chiar abandonate în totalitate“, mai spune medicul.

Booster doar pentru vârsnici

Medicul crede că doza booster ar trebui administrată regulat doar vârstnicilor și persoanelor care au comorbidități.  „ Boosterele vor fi necesare pentru populaţia vulnerabilă: vârstnici sau persoanele cu comorbidităţi. Am văzut deja că vaccinurile actuale oferă chiar şi în cazul Omicron o protecţie relativ înaltă împotriva formei severe de boală, dar protecţia împotriva formelor uşoare aproape a dispărut.  Ceea ce vrem cel mai mult e să protejăm împotriva formelor grave“, explică medicul.

Omicron va infecta 80% din populație

Medicul este părere că Omicron va infecta masiv populația. „ Omicron este atât de transmisibil, încât toţi vom fi expuşi – ne vom infecta, cel puţin 80%. Omicron va fi ca o tornadă şi prin România. Veţi avea o tornadă de infecţii şi majoritatea oamenilor vor avea doar o infecţie uşoară. Populaţia vârstnică vaccinată va fi protejată faţă de formele grave, dar oamenii vârstnici nevaccinaţi vor fi la risc de forme severe şi spitalizare. Probabil că în România veţi vedea mai multe decese decât în ţări cu o rată mai mare a vaccinării la vârstnici. Mesajul pentru România este să vă concentraţi foarte mult pe vaccinarea celor vârstnici cu primele doze şi cu boostere. Orice persoană cu vârsta peste 60 de ani – sau mai tânără, dar cu comorbidităţi – ar trebui să fie vaccinată. E o prioritate“, a mai spus medicul.