„O săptămână de muncă de 4 zile, 6 ore fiecare, cu acelaşi salariu. De ce n-ar putea fi pasul următor pentru Finlanda? Opt ore sunt cu adevărat unica soluţie posibilă? Cred că persoanele merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi lor, dedicându-se hobyurilor şi altor aspecte ale vieţii, precum cultura. Acesta ar putea fi următorul pas pentru noi”, declară  Sanna Marin, premierul finlandez de 34 de ani,  care a fixat în fruntea agendei sale o propunere care deja a generat entuziasmul întregii ţări.

O promisiune electorală

Sanna Marin a cerut acest lucru cu ocazia aniversării a 120 de ani a SDP, partidul social democratic al cărui lider este. În sprijinul ideii s-a adăugat şi Vasemmistoliito, uniunea de stânga radicală al cărei şef este ministra Învăţământului, Li Andersson. „Este important să permitem cetăţenilor finlandezi să muncească mai puţin. Nu e o chestiune de guvernare feminină ci de menţinerea unor promisiuni făcute electorilor”.

În Finlanda actualmente se munceşte 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. În felul acesta premierul social-democrat studiază împreună cu Li Andersson şi alţi lideri din coaliţie cum să înceapă un amplu test pentru a experimenta cea mai bună modalitate de adoptare a săptămânii de lucru scurtată.

Ziua de lucru de 6 ore funcţionează deja în ţara vecină, Suedia

În 2015, Göteborg, al doilea oraş ca mărime al Suediei a redus orarul de muncă la 6 ore pe zi în azilele de bătrâni şi spitalele municipale, fără a scădea salariul angajaţilor, notează huffingtonpost. Iar rezultatele la doi ani după, vorbesc de la sine: personalul este mai fericit, mai sănătos şi mai productiv. Cu reducerea orarului de muncă, serviciile s-au diversificat şi pacienţii sunt mai mult decât satisfăcuţi. Iar costurile erau stabile: au fost angajaţi mai mulţi lucrători ceea ce a comportat mai mari intrări fiscale. În plus, s-au înregistrat mai puţine zile de concedii medicale, mai puţine pensionări de invaliditate şi mai puţine persoane fără servici au economisit banii.

Şi industria tehnologică suedeză a adoptat sistemul cu 6 ore pe zi ziua de muncă. De exemplu Toyota a demonstrat că funcţionează: nu doar angajaţii Toyota erau mai mulţumiţi şi motivaţi, dar puteau să-şi mărească productivitatea, iar în final Toyota a avut profit neaşteptat. 

Raţiunile sunt simple

În primul rând este vorba de oboseala zilnică care nu face pe nimeni mai eficient.  În al doilea rând există mai puţine momente de inactivitate în timpul zilei de lucru care sunt însă pline de de social-media sau de navigare pe Internet. Oamenii vin la muncă şi o fac într-un fel mai concentrat. Când se întorc acasă au mai mult timp pentru a petrece după amiezile cu familiile, prietenii sau să se bucure de propriile hobbyuri.

Te-ar putea interesa și: