Uzina de automobile Dacia şi-a suspendat din nou producţia, începând de azi, angajaţii fiind trimişi în şomaj tehnic pentru încă două săptămâni, ca urmare a scăderii continue a pieţelor auto, în special a celei din România.

Potrivit lui Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, producţia urmează să fie reluată începând cu data de 9 februarie, iar muncitorii care vor rămâne acasă, în şomaj tehnic, vor fi plătiţi cu 85% din salariul individual brut, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă pe 2008.

"Piaţa de vehicule noi din România este asfixiată de comerţul cu vehicule de mâna a doua provenite din import. În decembrie 2008, înmatriculările de vehicule vechi importate au atins nivelul de 54.712 de unităţi, în creştere cu 471% faţă de luna decembrie 2007, iar la nivelul anului 2008 au fost înmatriculate 300.891 de maşini de ocazie din import. Practic, începând cu noiembrie 2008, pentru fiecare vehicul nou comercializat în România au fost înmatriculate trei vehicule de ocazie", susţine liderul sindical.

Producţia Dacia a mai fost oprită în total timp de aproximativ o lună, în mai multe zile din octombrie, noiembrie, decembrie 2008 şi ianuarie 2009.

De asemenea, Dacia ia în calcul o nouă oprire a producţiei, în lunile februarie-martie, dacă cererea se va menţine la niveluri scăzute.

"Dacă piaţa rămâne în continuare blocată şi dacă cererea se va menţine la niveluri scăzute vom întrerupe din nou activitatea. Deciziile se iau de la o săptămână la săptămână în funcţie de câte comenzi strângem", declara, în 14 ianuarie, directorul general al companiei, Francois Fourmont.

Totodată, administraţia uzinei anunţa că 300 de contracte pe perioadă determinată care expiră la sfârşitul lunii ianuarie nu vor mai fi reînnoite.

Citiţi şi 4.000 de angajaţi şi-ar putea pierde locul de muncă