Multe dintre proprietăţile achiziţionate de români în localităţile din judeţul Ilfov, din dorinţa de a locui departe de freamătul unui oraş mare, încă nu au acces la reţelele centrale de utilităţi.
Cei care au cumpărat terenuri în localităţile din jurul Capitalei mai au de aşteptat cel puţin un an sau chiar doi până vor avea acces la toate utilităţile şi la un grad de confort dorit pentru care au plătit, în perioada 2007-2008, în unele cazuri, chiar şi peste 120 de euro pe metru pătrat de teren.
Reţele de apă vechi şi insuficiente
Oraşul Pantelimon nu stă deloc bine în ceea ce priveşte accesul rezidenţilor la reţelele centrale de utilităţi. Doar 40% dintre gospodării au acces direct la acestea. În acelaşi timp, numai 20-30% din reţeaua locală de străzi este asfaltată. Însă există proiecte, după cum ne-au spus reprezentanţii primăriei, care sunt în aşteptarea redactării caietului de sarcini. Proiectele vizează, în principal, extinderea reţelei de apă şi canalizare.
La Brăneşti, rezidenţii au acces la reţeaua de curent electric în proporţie de 90%, în timp ce reţeaua de gaze este disponibilă pentru 80% dintre gospodării, potrivit datelor centralizate de primăria din localitate. În ceea ce priveşte reţeua de apă şi canalizare, cea disponibilă în prezent are doar trei kilometri şi aproape că nu poate fi folosită, din cauză că este foarte veche.
Însă autorităţile de aici speră să extindă reţeaua până la 50-60 de kilometri în următorii ani, cu ajutorul unor fonduri comunitare nerambursabile.
Investiţii masive la Chitila pentru poiecte, în 2011
Edilii din Chitila s-au apucat serios de treabă anul acesta, mai ales că dispun de un buget de peste 70 de milioane de lei pentru investiţii. Cea mai mare parte din bani provine din fonduri europene. În momentul de faţă, localitatea este acoperită în proporţie de 95% de reţeaua de gaze şi aproximativ 90% de cea de apă, în timp ce la capitolul străzi asfaltate stă ceva mai prost, cu o acoperire de doar 40%. Totuşi, până la sfârşitul acestui an, se vor finaliza lucrările de asfaltare pentru încă 15,5 kilometri de străzi, iar până la finele anului viitor va fi finalizat un alt proiect, care prevede asfaltare a încă 17 kilometri de străzi, ne-au spus reprezentanţii primăriei din localitate. De asemenea, până la sfârşitul acestui an, primăria intenţionează să finalizeze extinderea reţelei de apă şi canalizare, pentru a se ajunge la o acoperire de 100%.
O iniţiativă nouă pentru atragerea fondurilor UE
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Ilfov (ADIA) a fost constituită pentru reglementarea, finanţarea şi exploatarea în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza localităţilor membre. ADIA şi-a propus să acceseze circa 94,6 milioane de euro din fonduri europene, sumă care ar acoperi integral costurile lucrărilor de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare.
Localităţile membre care stau cel mai bine la capitolul reţele de apă şi canalizare sunt Bragadiru ( 70%), Ciorogârla (70%), Dobroeşti (70%) şi Cornetu (60%). La polul opus, cel mai prost stau Brăneşti (10%), Domneşti şi Cernica (fără reţele)