Usturoiul chinezesc invadează piețele europene. Producătorii autohtoni se revoltă

Usturoiul chinezesc invadează piețele europene. Producătorii autohtoni se revoltă Usturoi. Sursa foto: arhivă EVZ

Usturoiul chinezesc este tot mai des întâlnit în Europa, iar această tendință este alarmantă pentru producătorii autohtoni. Impactul acestei invazii este devastator, punând în pericol sute de mii de locuri de muncă în sectorul agricol, în special pentru lucrătorii străini.

Discutăm despre usturoiul chinezesc congelat, care, potrivit spaniolilor, pătrunde fraudulos din China în Uniunea Europeană.

Această formă de antibiotic natural chinezesc ajunge în Europa la un preț mai redus. Asta afectează vânzarea usturoiului spaniol la niveluri profitabile pentru agricultorii din Spania.

Usturoiul chinezesc pune în pericol agricultura europeană

Producătorii spanioli semnalează, de asemenea, diverse nereguli legate de importurile de usturoi congelat. Printre acestea, principalul aspect este că usturoiul e transportat la o temperatură de minus patru grade Celsius.

Ne puteți urmări și pe Google News

El trebuie transportat minus 20 de grade Celsius, a explicat Julio Bacete, un reprezentant al asociațiilor producătorilor de usturoi din Spania.

În al doilea rând, usturoiul chinezesc are o clasificare tarifară diferită, ceea ce îi permite să fie importat cu tarife extrem de scăzute.

Această situație are un impact negativ asupra industriei usturoiului local. Mai mult, suprafața destinată cultivării usturoiului în Spania va scădea cu aproximativ 20%. Totul din cauza secetei din Andalucia și problemelor legate de accesul la apă din Castilla La Mancha.

Nu faceți economie de usturoi. Este alimentul ideal împotriva virușilor. Cum este ideal să-l consumați

foto: Pixabay

Producția de usturoi va scădea în Spania

Usturoiul reprezintă un element vital pentru economia multor orașe spaniole, iar deja în campania agricolă precedentă, suprafața de cultivare a scăzut cu aproximativ 30% în comparație cu anul anterior. Prin urmare, problema creată de intrarea pe piață a celui chinezesc este mult mai gravă decât s-ar putea crede la prima vedere.

În Spania, cultura usturoiului ocupă o suprafață de aproximativ 29.000 de hectare, iar producția este în mare parte exportată către alte țări.

Cu apariția opțiunii usturoiului chinezesc congelat la prețuri mai scăzute, piața spaniolă se confruntă cu o concurență acerbă.

Anual, tăierea și recoltarea usturoiului direct de pe câmp asigură aproape un milion de locuri de muncă, în special în regiunile Castilla La Mancha, Andalucia, Castilla y León și Madrid.

Și România este în topul țărilor producătoare de usturoi din Uniunea Europeană. În 2022, în România au fost produse peste 21.000 de tone de usturoi, conform Biroului European de Statistică Eurostat