USR îl copiază pe Dragnea. Falsa demisie din Parlament, un simplu act de populism

USR îl copiază pe Dragnea. Falsa demisie din Parlament, un simplu act de populism

Toți parlamentarii USR au anunțat că își dau demisia din legislativ în ultima zi de mandat, pe 18 decembrie, pentru a nu beneficia de pensia specială.

Unde am mai văzut acest gen de acțiune: La PSD, mai exact la Marcel Ciolacu și la Liviu Dragnea în 2016.

În plină campanie electorală, acești lideri politici vor să arate electoratului că renunţă la pensiile speciale, dar o simplă demisie anunțată în spațiul public nu echivalează însă cu renunțarea la pensiile speciale, fiind nevoie de o hotărâre în Parlament privind vacantarea postului. USR-ul condus de Dan Barna este partidul care folosește metoda Dragnea, ies în față și promit că demisionează, dar în fapt, totul este o acțiune de campanie.

În 2016, Ciolacu și-a anunțat demisia în ultima zi de mandat, însă în Plenul Camerei Deputaților nu a mai luat act de demisie și nu a mai adoptat o hotărâre de încetare a mandatului, așa cum prevede Regulamentul. Povestea s-a încheiat prin întrunirea noului Parlament și depunerea jurământului de către parlamentarii nou aleși. Astfel, Marcel Ciolacu beneficiază de un mandat complet de parlamentar, contrar declarațiilor publice pe care le face.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, în ciuda a ceea ce spune USR, poți beneficia de pensie specială și dacă nu ai un mandat întreg. De exemplu, cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni, este în cuantum de 2.883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru 3 mandate de câte 4 ani, este de 12.167 de lei pe lună.

USR împreună cu PSD nu joacă decât un teatru ieftin, totul fiind o serie întreagă de declarații populiste și de false promisiuni, iar astăzi nu dispare nicio pensie specială pentru parlamentari.

Soluţia corectă este legiferarea. Este necesară modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării articolului 49, care instituie acest drept. În sens contrar, singura modalitate de a renunța la acest drept a unui cetățean român care a fost parlamentar, este aceea ca atunci când îndeplinește vârsta de pensionare să facă o cerere de renunțare la această indemnizație, fiind singura cale, prin care un parlamentar, în condițiile legislației actuale, poate să renunțe la pensia specială.