USR: "Este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România"

USR: "Este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România"

USR salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru, a declarat astăzi deputatul USR Cristian Ghinea.

"Salutăm decizia preşedintelui Iohannis care respinge nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh. Era în intenţia noastră oricum de a vota împotriva acestei nominalizări. O nominalizare bizară, o persoană despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Noi am încercat să vedem imagini cu doamna Sevil Shhaideh în perioada asta, nu am găsit. Deci este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România. Nu ştim, nu avem detalii despre informaţiile care l-au făcut pe preşedinte să ia această decizie, dar considerăm că este în limita mandatului său constituţional. Constituţia este clară, preşedintele desemnează, după consultări. S-a consultat şi a cerut coaliţiei majoritare pe care, iată, o recunoaşte, să facă o altă nominalizare", a afirmat Ghinea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a afirmat că propunerea făcută de Dragnea a fost “subţire”.

"Cred că nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii. Domnul Dragnea a făcut această propunere care a fost oricum subţire. Nu mi-e clar dacă partidul şi-a asumat-o, pentru că domnul Dragnea a primit un cec în alb. Înţeleg că sunt voci nemulţumite în PSD pentru că nu a existat o consultare internă la modul real. Deci, dacă se ajunge la o luptă de orgolii între domnul Dragnea şi domnul Iohannis, eu cred că Dragnea va pierde. Deci, facem un apel la înţelepciune, să stăm calmi, nu este sfârşitul lumii dacă nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru", a adăugat Ghinea.

Potrivit acestuia, Liviu Dragnea are, din punct de vedere constituţional şi juridic, o poziţie "destul de slabă".

"Ştim foarte bine că el voia să fie prim-ministru, dar nu poate, că avem acea lege în vigoare şi până la urmă Constituţia este clară: preşedintele face desemnarea, în urma consultării cu partidele. Nu există nicio altă condiţie suplimentară în Constituţie. Din punct de vedere constituţional şi juridic, preşedintele are o poziţie puternică. Preşedintele României nu este un bibelou care stă la Cotroceni şi ia act de ceea ce propune un partid. Preşedintele este ales direct de cetăţeni şi are un mandat larg de a-şi exercita dorinţa şi voinţa de a numi un prim-ministru. Până la urmă se ajunge la o negociere între domnul Iohannis şi domnul Dragnea", a susţinut Ghinea.

El a admis însă că preşedintele trebuia să dea mai multe informaţii legat de respingerea propunerii de premier.

"Logic era să avem mai multe detalii, însă nu este o obligaţie. Să vedem în următoarele zile dacă va veni cu informaţii, însă avem încredere în preşedintele Iohannis care are acces la aceste informaţii", a mai spus Ghinea.