USR a bătut în cuie lista pentru alegerile în Parlamentul European
- Cora Muntean
- 28 ianuarie 2019, 00:00
Ieri, la Sibiu, Uniunea Salvați România a anunțat lista definitivă pentru alegerile europarlamentare din luna mai. Liderul formațiunii, Dan Barna, i-a prezentat pe primii trei candidați,dintr-o listă cu 43 de nume, dar a recunoscut că încă se poartă negocieri cu PLUS, partidul lui Dacian Cioloș. Săptămâna trecută, Evenimentul zilei anunța lista comună agreată de USR și PLUS, cu Dacian Cioloș pe primul loc, Cristian Ghinea pe doi, Clotilde Armand pe 3. Locul 4, considerat eligibil, era alocat PLUS. Potrivit unui sondaj intern, aproape jumătate din membrii USR nu agreează această alianță. Sâmbătă, la prima Convenție a PLUS, nimeni nu a discutat despre alianțe cu alte partied.
Liderul USR a vorbit despre principalul obiectiv al formațiunii în ceea ce privește alegerile europarlamentare. „Europarlamentarii PSD care au făcut România de râs la Bruxelles să se întoarcă acasă”, a spus Dan Barna. Politicianul nu a explicat cum va influența USR numele din lista PSD. Este posibil ca o parte dintre cei care sunt acum eurodeputați social-democrați să rămână pe lista cu care va merge PSD în alegeri. De asemenea, potrivit proiecțiilor făcute privind numărul de mandate pe care fiecare partid european îl va avea în urma alegerilor, PSD va obține cele mai multe locuri, 14.
La Team-buildingul național al USR din Sibiu au participat 500 de membri. Rolul acestei reuniuni, aflată la a treia ediție, este socializarea și pregătirea viitorilor guvrnanți. „Au venit să învețe și să devină politicienii de care România are nevoie. Pentru a deveni alternativa credibilă, necesară într-o Românie sufocată de corupție și de incompetență. Puteți fi siguri că printre participanții la întâlnirea noastră se află viitori guvernanți”, au anunțat liderii USR.
Obsedanta „ciumă roșie”
Dan Barna, deputat de Sibiu, i-a prezentat pe cei trei care deschid plutonul formațiunii: Cristian Ghinea, Clotilde Armand și Nicu Ștefănuță. Toți s-au referit în special la dorința și nevoia de a strivi PSD-ul și mai puțin la obiectivele concrete pe care le au.
De altfel, un nou intrat în USR, Andrei Caramitru, a făcut, vineri, o declarație care a stârnit controverse. El a atenționat PSD că dacă va continua în aceeași manieră, când USR ajunge la guvernare ia măsuri drastice. „De ce nu am da și noi un OUG retroactiv în prima zi de guvernare care să anuleze tot ce ați făcut voi și să vă și arunce în pușcărie imediat pe toți (…)Așa scăpăm și de voi și rezolvăm și toată legislația juridică rapid”, a afirmat Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru.
Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene în Guvernul Cioloș, a explicat cum va face campanie din poartă în poartă pentru a le explica de ce socialdemocrații sunt „o rușine”. „Am discutat despre cum vom merge pe stradă, la uşile românilor să le vorbim despre Europa şi despre modul în care europa are urmări în viaţă noastră de zi cu zi pentru că nu este vorba doar de faptul că vor merge nişte oameni la Bruxelles. Sunt primele alegeri, va fi un semnal puternic că România s-a săturat de PSD. Fiecare dintre cei aflaţi la masă pot pune pe masă românilor cv-uri impresionate, idei bune. Eu am studiat la Londra. Până acum europarlamentarii români au fost o sursă de ruşine. Asta trebuie să înceteze”, a declarat Ghinea.
Clotilde Armand a fost candidata USR pentru Primăria Capitalei, după care între soțul ei și fondatorul partidului, Nicușor Dan, a izbucnit un scandal de proporții pe marginea eșecului la alegeri. „Sunt consilier local la Sectorul 1 Bucureşti. Nu am fost candidată la alegerile parlamentgare pentru că cred în rolul meu de consilier local. Acum e un dezastru creat de PSD-ALDE şi cred că trebuie să punem toate forţele noastre pentru a schimbă realitatea de astăzi. Sunt atât de preocupaţi să îşi justifice derapajele în domeniul justiţiei încât nu mai au o altă marjă de negociere. Vedeţi spaţiul Schengen. Românii au nevoie de o voce puternică pentru a servi interesele României. Pentru a fi această voce puternică ne implicăm astăzi. Eu voi fi implicată la tot ce înseamnă economie şi domeniul de infrastructura de care are mare nevoie România”, a declarat Clotilde Armand.
Nicolae Ștefănuță este, din 2007, funcționar european specializat în relațiile bilaterale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Coordonează în cadrul Fundației CAESAR echipa de proiect privind inițiativa cetățenească. „Sunt la Bruxelles din prima zi a aderării UE, din 2007 şi am intrat în campania asta împreună cu colegii mei cu un gând. Eu vreau să le spun colegilor şi românilor adevărul. Temă campaniei pentru mine poate fi şi drepturile europenilor, cetăţeni români. Am avut politicieni care nu s-au priceput să facă acest lucru”, a afirmat Ștefănuță.
Familia europeană
Secretarul Camerei Deputatilor, Iulian Bulai, a declarat recent că USR se va afilia grupului ALDE European și că liberalii germani, olandezi și austrieci au semnat o moțiune de excludere a ALDE România din ALDE Europa.
„Cruciații anticorupție”
Recent, Politico, cea mai influentă publicațe care se ocupă de afaceri europene, a scris că USR și PLUS sunt văzute la Bruxelles ca fiind „cruciatii anticorupție ai României” într-un articol intitulat „Noii jucatori politici ai Europei, novice, de urmărit la marile alegeri UE”. USR și PLUS, luate la un loc, sunt cotate de Politico.eu cu șanse să obțină 18 la sută din voturi, adica șase locuri în Parlamentul European. Dan Barna este optimist și spune că în situaţia în care USR se va alia cu PLUS, vor câștiga cele mai multe mandate. În caz contrar, susține că USR se va clasa pe locul doi, după PSD.
Liderul formațiunii mai spune că dacă vor forma o alianță cu PLUS, îl vor susține pe Dacian Cioloș la prezidențiale, dacă nu, USR va avea candidat propriu.