Evenimentul Zilei > International > Frica de Erdogan. În Germania, Merkel nu vrea să supere 1,5 milioane de turci
Frica de Erdogan. În Germania, Merkel nu vrea să supere 1,5 milioane de turci

Frica de Erdogan. În Germania, Merkel nu vrea să supere 1,5 milioane de turci

Cancelarul Germaniei, care a fost și ea în trecut ținta insultelor președintelui turc, a condamnat atacurile liderului de la Ankara împotriva lui Emmanuel Macron. Dar fără să ridice tonul.

O moschee percheziționată la Berlin

Franța nu este singura țintă a mâniei președintelui turc. Săptămâna trecută, la doar câteva zile după asasinarea lui Samuel Paty și condamnarea dură a lui Emmanuel Macron, poliția germană a percheziționat moscheea Mevlana din Kreuzberg, cartier din Berlin.

Motivul acestei descinderi care a mobilizat 150 de ofițeri de poliție: conducerea celei mai faimoase și mai frecventate moschei din Berlin este suspectată de fraudă în legătură cu subvențiile publice de urgență acordate companiilor pentru a le ajuta în timpul pandemiei. O anchetă pentru deturnarea a 70.000 de euro este în curs.

Dacă Angela Merkel nu a avut parte la un tratament atât de brutal ca Emmanuel Macron, criticile împotriva Germaniei nu sunt mai puțin virulente din partea liderului de la Ankara.

Uite cine vorbește de Evul Mediu

Președintele turc a denunțat imediat, vinerea trecută, pe Twitter această acțiune „islamofobă” și „rasistă”, acuzând poliția germană că nu respectă libertatea religioasă. Această percheziție „trimite Europa înapoi în zilele întunecate ale Evului Mediu”.

„Fac apel în mod natural la cancelarul Merkel”, a adăugat el. Există oare libertate de cult în țara ta? Cum este atunci posibil ca peste 100 de polițiști să vină să întrerupă rugăciunea de dimineață într-o moschee?”

Dar Recep Tayyip Erdogan are nevoie de cancelarul german pentru a calma relațiile tensionate dintre Uniunea Europeană și Turcia.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE