Uşa NATO se închide

Uşa NATO se închide

Georgia şi Ucraina vor putea să devină membre ale Alianţei abia „peste ani buni“, susţine reprezentantul SUA pe lângă blocul militar.

Ucraina şi Georgia nu sunt încă pregătite să adere la Organizaţia Nord-Atlantică. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO, Victoria Nuland, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti şi săptămânalului „Argumentî i Faktî“.

„Nu există nici măcar un semnal că statele membre NATO vor spune astăzi că Ucraina şi Georgia sunt pregătite să fie membre“, a afirmat aceasta. Nuland a adăugat totuşi că SUA au sprijinit la Summitul de la Bucureşti acordarea Planului de acţiune pentru aderare (MAP) pentru Georgia şi Ucraina.

„Este un program de pregătire care ajută ţările să-şi întărească democraţia, reformele, să-şi rezolve tot felul de probleme interne pe care aceste două ţări le au (...)“. Ambasadorul SUA la NATO a afirmat că, în opinia sa, va mai dura câţiva ani buni până când Ucraina şi Georgia vor deveni membre cu drepturi depline. Victoria Nuland a declarat însă că ar vrea ca Rusia să devină membră a Organizaţiei Nord- Atlantice.

„Vorbind în calitate de mamă şi strateg, şi student, şi prieten de-o viaţă al poporului rus, aş vrea să trăiesc într-o lume în care Rusia vrea să devină membru NATO şi în care Rusia să atingă standardele pe care NATO le impune pentru deschidere, democraţie, reformă, stat de drept şi pe care noile state membre trebuie să le îndeplinească“, a spus aceasta.

Războiul Rece merge mai departe

Perspectiva apropierii Rusiei de blocul militar occidental este însă departe de realităţile momentului. Secretarul american al apărării, Robert Gates, a declarat că Rusia pare să se concentreze asupra consolidării capacităţilor sale nucleare şi nu a forţelor convenţionale.

Iar acest fapt determină Statele Unite să-şi menţină, la rândul lor, arsenalul nuclear la nivel ridicat. Şeful Pentagonului, care a susţinut un discurs în faţa ofiţerilor de aviaţie din Virginia, a afirmat că SUA vor avea nevoie, în viitor, de mai multe arme nucleare pentru a-i descuraja pe potenţialii inamici.

Moscova şi-a suplimentat cheltuielile militare în cadrul eforturilor de a-şi întări poziţia pe scena mondială, după haosul din perioada postsovietică. Totodată, Rusia a încercat să-şi reformeze armata, pentru a crea o forţă militară profesionistă şi bine echipată. Însă unii critici spun că această reformă a fost şi este lentă.

Şeful Pentagonului susţine că dificultatea întâmpinată în reformarea acestor forţe, cunoscute ca forţe convenţionale, a făcut ca Rusia să ajungă la concluzia că ar putea fi mai eficient să-şi consolideze capacităţile nucleare. Rusia deţine rachete nucleare strategice care pot fi lansate de la sol, din submarine şi din bombardiere, care pot atinge Statele Unite.

Declaraţiile făcute de Robert Gates vin în contextul în care, luna trecută, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a luat angajamentul să investească în arsenalul nuclear al statului pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale. Printre acestea se numără scutul american antirachetă pe care Washingtonul vrea să-l instaleze în Cehia şi în Polonia.

Ne puteți urmări și pe Google News