În aprilie, armata franceză l-a premiat pe Ice, un superb ciobănesc malinois aparținând unui comando de parașutiști, în cadrul unei ceremonii organizată la Paris.

În timpul unei operațiuni, într-o obscuritate totală și într-un nor de nisip generat de palele elicopterului, în cadrul unei operațiuni din Mali, Ice a putut repera și imobiliza un șef al unei grupări jihadiste, înainte de a fi capturat de militarii francezi.

Acest episod arată dimensiunea aportului câinilor de luptă în timpul misiunilor speciale.

Aport ilustrat recent și de rolul pe care l-a avut Conan, tot un ciobănesc malinois aparținând forțelor Delta americane, în timpul operațiunii de eliminare a fostului lider al ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

În afara capacității de a imobiliza un adversar, câinii pot fi utili pentru detectarea explozibililor. Alte moduri operatorii, cum ar fi depunerea de captatori într-o clădire, sunt studiate.

Dar, pentru toate aceste abilități, câinii trebuie să dispună deplin de toate simțurile, în special de auz, știindu-se faptul că patrupedele percep zgomote inaudibile pentru urechea umană.

Auzul câinilor este fragil. Or, un câine care participă la operațiuni speciale evoluează într-un mediu sonor uneori extrem de agresiv: zgomotul motoarelor de elicopter, al mașinilor, al armelor sunt tot atâtea agresiuni sonore care pot deteriora auzul unui câine.

Problema este că, în timp ce militarii poartă protecții auditive, câinii nu.

O problemă de care au decis să se ocupe cei de la Army Research Laboratory, în colaborare cu compania Zeteo Tech, cu participarea lui Peter Schiefele, director executiv al laboratorului de acustică animală Fetchlab și fost ofițer în marina americană, scrie Opex 360.

Cercetările au permis dezvoltarea unui sistem numit Canine Auditory Protecțion System (CAPS), notează Stars and Stripes.

Este un dispozitiv care seamănă cu un soi de eșarfă care este fixată pe capul câinelui, de 2,5 centimetri grosime, fabricat din materiale absorbante acustic având greutate minimă, care permit filtrarea sunetelor indezirabile.

Contrat protecțiilor auditive clasice, care sunt de regulă căști rigide, CAPS este un sistem de protecție flexibil care îmbracă perfect capul câinelui, fiind și etanș. Alte detalii ale CAPS sunt clasificate.

„Chiar și zgomotul unui elicopter în trecere poate afecta auzul câinelui, antrenând scăderea performanțelor și o incapacitate de a auzi comenzile stăpânului, ceea ce poate afecta misiunea”, au explicat cercetătorii de la Army Research Laboratory.

De asemenea, și pe lângă o mai bună protecție a auzului, CAPS „va crește capacitatea câinilor de a lucra într-o gamă largă de medii, în raport cu soldații și sistemele autonome”, afirmă specialiștii.