"Urzeala Tronurilor", filmul care vinde cartea

"Urzeala Tronurilor", filmul care vinde cartea

Lansarea noului serial HBO, "Urzeala Tronurilor", contribuie la popularizarea romanului.

Cartea lui George R. R. Martin, "Urzeala Tronurilor", prima din seria "Cântec de Gheaţă şi Foc", a devenit bestseller New York Times în 2011, la 15 ani după apariţia ei pe piaţă. Această creştere în vânzări se datorează lansării uneia din cele mai mari producţii HBO de până acum, un serial care nu se adresează numai pasionaţilor, ci unui public din ce în ce mai mare care aduce genul fantasy în atenţia tuturor.

Cei care citesc sau vizionează "Urzeala tronurilor" nu o să găsească acolo nici elfi şi nici vrăjitori atotştiutori ca în "Stăpânul inelelor". În schimb, vor avea parte de scene de sex, decapitări, intrigi şi foarte multă violenţă. Chiar dacă nu există bine şi rău, iar doza de optimism a personajelor şi a telespectatorilor se reduce cu fiecare episod, producţia, în toate formele ei, pare să fi descoperit reţeta succesului.

60 de milioane de dolari pentru primul sezon

Conform Hollywood Reporter, HBO ar fi cheltuit între 5 şi 10 milioane de dolari ca să realizeze episodul-pilot. Încasările se a nun ţă pe măsură, seria devenind cel mai bine vândut serial al postului în afara Statelor Unite, conform Washington Post.

HBO a anunţat că serialul va continua şi anul viitor cu sezonul 2, fiecare sezon având un buget estimat undeva la 50 – 60 de milioane de dolari. Între timp, serialul îi sporeşte scriitorului George R. R. Martin celebritatea.

Ultima carte a lui Martin poate fi comandată deja de pe mai multe librării online din străinătate, deşi apare abia pe 12 iulie. În plus, Bantam a obţinut drepturile de autor şi pentru benzile desenate bazate pe seria "Cântec de Gheaţă şi Foc". Astfel, saga americanului a devenit din 1996 şi până acum o industrie complexă: televiziune, boardgames, jocuri de cărţi şi chiar benzi desenate cu eroii din "Urzeala Tronurilor".

Secretul lui George Martin

Chiar dacă nu este un autor foarte comercial, G. R. R. Martin a revoluţionat piaţa cărţii. În tr-o lume tot mai atrasă de romane uşoare, a reuşit să formeze un public care să aloce timp cărţilor lui de peste 1.000 de pagini.

"Cei care n-au citit până acum fantasy se pot împărţi în două, ca şi în cazul lui Harry Potter. Ori devin fani înrăiţi ai genului, ori nu vor dori să mai audă niciodată de acesta", spune Oana Stoica Mujea, scriitoare de romane fantastice. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/8ixEWrTLiZg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

VÂNZĂRI

Cărţile SF, tot mai căutate în România

Prima carte a seriei "Cântec de Gheaţă şi Foc" a apărut în România la editura Nemira în 2007, la 11 ani după lansarea ei în Statele Unite. Stocurile Diverta s-au epuizat înainte de apariţia serialului. Vânzările în străinătate pentru volum au început să crească atunci când s-a anun ţat data exactă a primului episod al serialului şi, tot atunci, editura Bantam a anunţat că tipăreşte o nouă ediţie a cărţii.

"Urzeala Tronurilor" nu este singura producţie TV care a contribuit la creşterea vânzărilor. Serialul "True Blood", apărut în 2008, i-a adus popularitate autoarei Charlaine Harris, ale cărei cărţi, "The Southern Vampire Mysteries", stau la baza celebrului serial cu vampiri.

"Stăpânul inelelor", trilogia care a câştigat premiul Oscar în 2003, este un alt exemplu de ecranizare care a ajutat un autor, pe J. R. R. Tolkien, să revină în atenţia publicului.

Chiar dacă popularitatea cărţilor nu poate egala popularitatea unei producţii TV de succes, categoria SF din librării începe să aibă un public ceva mai activ. Faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă, vânzările acestui gen literar s-au dublat. Diverta vindea, în primele patru luni ale anului trecut, puţin peste 3.000 de cărţi, în timp ce anul acesta, din ianuarie şi până în aprilie, a vândut aproximativ 6.000.

Ne puteți urmări și pe Google News