Ursula von der Leyen: UE este pregătită pentru un „război comercial" împotriva Chinei

Ursula von der Leyen: UE este pregătită pentru un „război comercial" împotriva Chinei Ursula von der Leyen. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

UE este pregătită să acţioneze pentru a-și proteja interesele de practicile comerciale agresive ale Chinei, a declarat luni Ursula von der Leyen, după o întâlnire trilaterală la Paris cu Emmanuel Macron și Xi Jinping.

Este cel mai clar avertisment lansat până acum de președintele Comisiei Europene: Executivul său nu va lăsa nimic la voia întâmplării pentru a împiedica sectorul manufacturier chinez să sufoce industriile europene.

Este un semnal clar că oficialii de la Bruxelles sunt pregătiţi pentru un posibil război comercial împotriva Beijingului.

Ursula von der Leyen: Europa nu poate accepta practici de denaturare a pieței

"Pentru un comerț echitabil, accesul la cele două piețe trebuie să fie, de asemenea, reciproc", a declarat Ursula von der Leyen jurnaliştilor la Paris, după summit.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Europa nu poate accepta practici de denaturare a pieței, care ar putea duce la dezindustrializarea internă", a adăugat președintele Comisiei Europene.

"Uniunea Europeană nu va ezita să ia decizii dificile, dar necesare, pentru a-și proteja economia și securitatea", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de it.euronews.com

Executivul european a atacat China pentru ceea ce consideră subvenții neloiale în sectoare cheie, cum ar fi vehiculele electrice și industria siderurgică, care amenință să decimeze afacerile europene.

Guvernul central de la Beijing își exercită puterea economică și industrială pentru a sprijini sectoarele de producție prin subvenții, împrumuturi cu costuri reduse, reduceri fiscale și reglementări preferențiale pentru companiile naționale.

Aceste politici au favorizat comercializarea produselor chineze extrem de ieftine pe piețele occidentale. Astfel, la Bruxelles și în alte capitale ale UE este dată alarma cu privire la așa-numitele practici comerciale de "dumping" ale Chinei, care prevăd exportul de mărfuri la prețuri artificial scăzute.

Investigații pe mașini și coniac

Uniunea Europeană a răspuns cu poziții din ce în ce mai puternice asupra comerțului chinez și cu o serie de investigații, care ar putea duce în curând la impunerea de impozite punitive asupra importurilor din China.

În septembrie anul trecut, Bruxelles-ul a lansat o investigație antisubvenții asupra vehiculelor electrice low-cost din China, urmată de verificări similare asupra producătorilor chinezi de turbine eoliene și panouri solare, suspectați că au beneficiat ilegal de subvenții generoase de la stat.

Beijingul a răspuns printr-o investigație nesubstanțială din punct de vedere economic cu privire la importurile de coniac din UE: o mișcare extrem de simbolică, ce se pare că vizează Franța. Emmanuel Macron însuși a împins Bruxelles+ul să solicite prima revizuire a exporturilor chineze de vehicule electrice.

La sfârșitul lunii aprilie, blocul european a luat măsuri pentru a pedepsi Beijingul pentru că a împiedicat companiile europene să câștige contracte publice în China, cu o investigație axată pe dispozitive medicale.

"China continuă să susțină masiv sectorul său de producție, iar acest lucru, combinat cu cererea internă care nu crește, nu permite restului lumii să absoarbă surplusul chinez", a spus Ursula von der Leyen.

Dependența de China

O altă preocupare pentru UE este dependența puternică de China pentru așa-numitele materii prime critice: componente esențiale în producția de panouri solare și semiconductori.

Ursula von der Leyen a dat asigurări că Bruxelles-ul "încearcă să limiteze riscurile" pentru lanțurile de aprovizionare ale UE prin încheierea de acorduri cu o serie de țări partenere, care se laudă cu resurse naturale din aceste materii prime esențiale.

Vizita europeană a preşedintelui Xi Jinping, care a început luni în Franța, implică tensiuni majore între Bruxelles și Beijing din cauza sprijinului Chinei pentru Rusia și a disputelor comerciale legate de subvențiile de stat pentru companiile chineze din sectoare de la mașinile electrice la energia regenerabilă.

Xi Jinping, China

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Sursa Foto: Arhiva EVZ

"Am discutat despre dezechilibre economice, care rămân semnificative și ne preocupă foarte mult. Trebuie să abordăm dependențele excesive prin diversificarea surselor de materii prime critice", a spus președintele Comisiei UE referitor la relațiile economice cu China.

"Nu tolerăm distorsionările pieței, a noastră rămâne deschisă la concurență loială și investiții, dar nu este bine pentru Europa, dacă acest lucru dăunează securității noastre și ne face vulnerabili. Este important ca UE și China să discute despre cum să coopereze, identificând punctele în care interesele reciproce sunt aliniate", a adăugat Ursula von der Leyen.

Articol de Isidoro Patalano şi Mared Gwyn Jones. (Traducerea-Rador)