Urmează să fie schimbate bancnotele. Uniunea Europeană a luat decizia

Urmează să fie schimbate bancnotele. Uniunea Europeană a luat deciziaUniunea Europeană. Sursa foto: arhivă EVZ

Intrate în circulație la data de 1 ianuarie 2002, Banca Centrală Europeană (BCE) anunță schimbarea bancnotelor. Christine Lagarde, președinta BCE, își dorește ca aceste bancnote să fie mai accesibile și relevante pentru toți locuitorii din Europa, noul aspect urmând să fie ales până în anul 2024.

Noul aspect al bancnotelor a fost subiectul unui sondaj efectuat de BCE și încheiat la finalul lunii august, în paralel cu un sondaj efectuat de o instituție independentă. Persoanele fizice au putut să aleagă una dintre cele șapte teme propuse pentru a înlocui bancnotele vechi.

De ce sunt schimbate bancnotele?

Persoanele fizice au putut să își ofere părerea cu privire la noile bancnote, autoritățile de supraveghere a monedei euro efectuând un sondaj de opinie:

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate. Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a spus președinta BCE, Christine Lagarde.

În același timp, un sondaj realizat de un institut independent de cercetare a opiniei a adunat informații despre cum își doresc oamenii ca noile bancnote să arate.

BCE a inițiat procesul de reproiectare a bancnotelor în decembrie 2021, fiind unul de durată:

„Este datoria noastră să ne asigurăm că bancnotele euro continuă să fie un mijloc de plată inovator, sigur și eficient” în viitor, se arată pe site-ul BCE.

bancnote

Stoparea falsificării bancnotelor și o mai bună protecție a mediului, motivele principale ale schimbării

Băncile centrale din Uniunea Europeană dezvoltă în mod regulat noi serii de bancnote pentru a îngreuna falsificarea lor:

„Scopul declarat este de a preveni contrafacerea și de a reduce impactul bancnotelor asupra mediului”, a explicat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Bancnotele vor fi mai ușor de utilizat de anumite categorii de persoane vulnerabile, cum ar fi cele cu deficiențe de vedere, iar durata de viață a bancnotelor va fi de asemenea îmbunătățită.

Chiar dacă tema va fi aleasă în 2024, concursul de design ulterior și producerea efectivă a bancnotelor ar putea dura până în 2026, urmând să fie puse în circulație în anii următori.

Printre temele noilor bancnote se numără cultura europeană, natura, unitatea și viitorul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News