Evenimentul Zilei > International > Urmează lovitura de graţie pentru ISIS
Urmează lovitura de graţie pentru ISIS

Urmează lovitura de graţie pentru ISIS

Forţele Democratice Siriene, sprijinite de trupele Statelor Unite, apreciază că încă mai există ascunşi „între 1000 şi 1500” de combatanţi ISIS.

Coaliţia anti-jihadistă se pregăteşte de asaltul final asupra ultimului punct ocupat de ISIS, la marginea oraşului Baghouz din estul Siriei, pentru a lichida definitiv „Califatul”.

După o ascensiune rapidă în 2014 şi proclamarea unui „califat” pe teritorii vaste din Siria şi Irak, ISIS este pe punctul de a fi ras de pe hartă. Forţele Democratice Siriene (FDS), angajate din decembrie într-o ofensivă „finală” împotriva ISIS, şi-au suspendat în mai multe rânduri operaţiunile în ultimele săptămâni pentru a facilita evacuarea miilor de femei, copii şi bărbaţi care vor să scape. Inclusiv jihadiştii au primit o astfel de şansă.

Însă termenul de evacuare a expirat şi duminică seara au fost relansate operaţiunile militare împotriva ultimului punct de rezistenţă ISIS, scrie AFP.

În noaptea de duminică spre luni, „luptele au fost foarte violente”, a relatat şeful unei unităţi FDS, Aras Orkeich, care a adăugat că jihadiştii au recurs la gesturi kamikaze şi la maşini capcană.

„Am aruncat în aer maşinile capcană care se îndreptau spre noi. Ne folosim trăgătorii noştri camuflaţi pentru a viza persoanele înarmate.”

De duminiă seara, trupele FDS au reuşit să cucerească mai multe poziţii jihadiste, a informat un alt responsabil al acestei alianţe de combatanţi kurzi şi arabi. „ISIS ripostează cu armament greu şi a încercat să comită atentate sinucigaşe.”

În paralel, avioane ale coaliţiei anti-ISIS, conduse de Statele Unite, au vizat noaptea depozite de armament, în vreme ce tirurile de tancuri au ţintit poziţiile jihadiste, a spus purtătorul de cuvânt al FDS, Mustafa Bali.

Acesta a estimat că numărul jihadiştilor ascunşi în punctul de rezistenţă este „între 1000 şi 1500”.