Uraganul Helene provoacă haos în regiunile din estul şi sud-estul Statelor Unite. Potrivit autorităţilor, numărul morților a ajuns la 63, conform ultimelor bilanțuri. Alte milioane de americani, din zece state, au rămas fără curent electric.
Helene a atins joi seara nord-vestul Floridei fiind catalogat ca uragan de categoria 4 pe o scară de 5. Ulterior, Helene s-a deplasat spre nord, pierzând din intensitate, însă provocând haos pe traseu. După ce s-a format în Golful Mexic, Helene s-a deplasat deasupra unor ape deosebit de calde.
Uraganul a provocat moartea a 63 de persoane
Cel puţin 24 de persoane au murit în statul Carolina de Sud, alte 17 în Georgia, 11 în Florida, zece în Carolina de Nord şi una în Virginia. Bilanțul morților provocate de Uraganul Helene a fost făcut pe baza declarațiilor date de autoritățile locale.
„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de uraganul Helene. (...) Drumul spre redresare va fi unul lung”, a declarat preşedintele american Joe Biden.
Helene a atins joi seara nord-vestul Floridei, uraganul fiind de categoria 4 pe o scară de 5. Vântul a atins și viteza de 225 km/h. Uraganul s-a deplasat apoi spre nord, pierzând din intensitate, dar lăsând în urma sa un peisaj dezolant.
Mai multe state, Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Tennessee au declarat stare federală de urgenţă. În aceste condiții, au fost mobilizați 800 de lucrători ai Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA).
Haosul s-a instalat în urma lui Helene
Uraganul a produs numeroase pagube prin zonele pe care le-a traversat. Echipele de intervenţie au fost trimise pe teren pentru a restabili alimentarea cu energie electrică și pentru a remedia dezastrul lăsat de inundații. Mai multe case și drumuri au fost distruse de viituri. De asemenea, unități de producție ale unor companii au avut de suferit. Intervențiile sunt îngreunate de terenul accidentat şi de drumurile distruse.
Potrivit site-ului de monitorizare poweroutage.us, mai mult de 2,7 milioane de cetățeni nu aveau curent electric sâmbătă seara. Situația era întâlnită în zece state, din Florida și până în Indiana. Mai multe acoperișuri și pereți de case au suferit distrugeri de Uraganul Helene.
„Mi se rupe inima să văd asta. (...) O mulţime de case au dispărut, piaţa a dispărut. Oficiul poştal a dispărut. Este o adevărată tragedie şi va fi dificil de reconstruit”, a declarat pentru AFP Gabe Doty, lucrător municipal.
Uraganul descris drept cea mai gravă furtună din istorie
Mai multe zone au fost distruse de alunecările de teren și de inundațiile masive. Uraganul Helene este considerat drept una dintre cele mai grave furtuni din istoria modernă.
„Aceasta este una dintre cele mai grave furtuni din istoria modernă pentru unele părţi din vestul Carolinei de Nord”, a declarat guvernatorul statului Carolinei de Nord, Roy Cooper, în cadrul unei conferinţe de presă.
Vestea bună este că barajul Nolichuky din Tennessee nu este în pericol să se rupă. Chiar dacă inundațiile au pus presiune asupra pereților de beton, autoritățile au gestionat situația și lucrurile au fost rezolvate. Persoanelor care locuiau în aval li s-a permis să se întoarcă la casele lor.
La Erwin, în acelaşi stat, peste 50 de pacienţi şi angajaţi care s-au refugiat de teama apelor pe acoperișul unui spital au fost salvați cu elicopterul.