Evenimentul Zilei > Actualitate > Update. Incendiile continuă să facă ravagii în Thassos. Autoritățile lansează noi avertizări pentru localnici și turiști
Update. Incendiile continuă să facă ravagii în Thassos. Autoritățile lansează noi avertizări pentru localnici și turiști

Update. Incendiile continuă să facă ravagii în Thassos. Autoritățile lansează noi avertizări pentru localnici și turiști

Vineri seara, pompierii care au luptat cu flăcările din pădurile de pe insula Thassos au crezut că misiunea le-a fost încheiată, însă flăcările s-au reaprins. După ce întreaga noapte s-a acționat terestru pentru stingerea incendiului, sâmbătă dimineață s-a intervenit și aerian. Flăcările nu s-au extins în localitate, însă autoritățile lansează avertizări pentru locuitori și turiștii aflați în zonă.

Update. Flăcările din pădurile de pe insula Thassos s-au reaprins vineri noaptea. Pompierii au luptat cu flăcările până dimineața și s-au asigurat că acestea nu se vor extinde spre localitate. Sâmbătă dimineața, în jurul orei 06.00, pompierii au intervenit și aerian pentru a stinge incendiul.

Autoritățile lansează avertizări către toți locuitorii, dar și pentru turiști, recomandându-le acestora să nu se apropie de zona afectată de incendiul de vegetație.

Știrea inițială. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că autorităţile elene au dispus evacuarea persoanelor din zona Limenaria din Thassos, unde a izbucnit un puternic incendiu de vegetaţie, care afectează în prezent estul insulei.

MAE recomandă turiștilor români care se află în Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu, iar dacă întâmpină orice fel de probleme să anunțe de urgență autoritățile române.

„Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Salonic continuă monitorizarea cu atenţie a situaţiei şi menţin permanent contactul cu autorităţile locale, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, în funcţie de solicitări.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena :+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222“, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Pompierii se luptă cu flăcările

Pompierii eleni se luptă de mai bine de 24 de ore cu flăcările. Şase avioane pentru stingerea incendiilor, şase elicoptere şi sute de pompieri şi voluntari, precum şi unităţi militare au fost mobilizate pentru stingerea incendiului, a precizat departamentul de pompieri, relatează DPA.

Insula Thassos, situată în nordul Mării Egee, este acoperită de păduri dese. Nori groşi de fum puteau fi observați de la mare depărtare în dimineaţa zilei de joi, a relatat presa locală. Nicio persoană nu a fost rănită până în acest moment, a declarat pentru prostul public de radio primarul insulei, Lefteris Kyriakidis.

Foarte multe incendii

Peste 13.000 de hectare de vegetație au ars în Grecia anul acesta, potrivit forţelor de apărare civilă. În cazul mai multor incendii se suspectează că a fost vorba despre o mână criminală. De asemenea, schimbările climatice reprezintă, potrivit meteorologilor, o altă cauză a incendiilor repetate.

Grecia este afectată de luni bune de o secetă puternică cauzată de temperaturile extrem de ridicate. În plus, vânturile puternice, din ultimele zile, pot transforma orice mic incendiu forestier, într-unul de proporții, au declarat meteorologii la postul național de radio, potrivit Agerpres.