UPDATE. CRIZA DIN UCRAINA. Germania crede că se poate găsi o soluție politică | FOTO

UPDATE. CRIZA DIN UCRAINA. Germania crede că se poate găsi o soluție politică | FOTO

Mii de protestatari au lansat, sâmbătă seara, asaltul asupra Casei Ucrainene, o clădire situată în centrul Kievului, în care se aflau sute de reprezentanţi ai forţelor speciale Berkut, relatează Itar-Tass, citat de mediafax.ro.

UPDATE ora 18.30: Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, consideră că încă mai este posibilă găsirea unei soluţii politice la criza prin care trece Ucraina, în pofida deciziei opoziţiei de a respinge concesiile făcute de preşedintele Viktor Ianukovici. „Sunt convins că ultimele posibilităţi ale unei soluţionări politice nu s-au epuizat, chiar dacă situaţia este foarte dificilă, şi trebuie profitat de ele”, afirmă şeful diplomaţiei de la Berlin în comunicatul emis, potrivit Agerpres. „Drumul pe care Ucraina şi-l va alege singură nu trece cu siguranţă prin acţiuni violente, indiferent care ar fi autorii lor”, a adăugat Steinmeier, care consideră că reuniunea Parlamentului de la Kiev, programată pentru marţi, este o „ocazie prin care puterea poate dovedi că propunerile înaintate opoziţiei sunt serioase”.

Oficialul german cere totodată autorităţilor şi Parlamentului de la Kiev să abroge „sau cel puţin să modifice” legile adoptate săptămâna trecută, prin care se limitează drepturile opozanţilor şi se instituie noi sancţiuni împotriva celor care iau parte la manifestaţii. UPDATE ora 16.40: Papa Francisc a făcut apel la încetarea violenţelor în Ucraina şi la dialog între guvern şi opozanţii care manifestează de două luni. „Doresc un dialog constructiv între instituţii şi societatea civilă şi ca, fără utilizarea forţei, spiritul de pace şi căutarea binelui comun să prevaleze în inimile tuturor”, a declarat Suveranul Pontif, în faţa mulţimii strânse în Piaţa Sf. Petru pentru rugăciunea Angelus, adăugând că este aproape de Ucraina şi de familiile celor care şi-au pierdut viaţa. UPDATE ora 15.40: Criza din Ucraina nu trebuie privită prin prisma unei confruntări între Est şi Vest, a afirmat ministrul britanic de Externe, William Hague, făcând apel la guvernul ucrainean să dea dovadă de moderaţie şi să abroge „legile represive”, relatează AFP. „Suntem foarte preocupaţi în legătură cu situaţia din Ucraina. Nu cred că ea trebuie considerată ca o confruntare între Est şi Vest. Dacă Ucraina încheie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, ar beneficia poporul ucrainean, dar şi cel rus. Aceasta ar fi în avantajul regiunii în ansamblu şi trebuie să schimbăm povestea în această chestiune”, a declarat Hague la BBC.

„Am discutat cu omologul meu ucrainean vineri, pentru a face apel la moderaţie faţă de violenţe şi pentru a cere abrogarea legilor represive împotriva libertăţii de expresie şi a societăţii civile”, a adăugat Hague, încurajând „cele două părţi la dialog”. UPDATE ora 12.00: Liderii opoziţiei ucrainene au în vedere continuarea mişcării lor de protest, în pofida concesiilor, fără precedent, făcute sâmbătă de preşedintele Viktor Ianukovici, inclusiv propunerea de acordare a postului de prim-ministru opoziţiei. Semn că situaţia rămâne tensionată, circa 2.000 de manifestanţi au luat cu asalt, azi-noapte, o clădire din centrul Kievului, situată în apropiere de Piaţa Independenţei, centrul mişcării de contestare, şi au reuşit să-i alunge pe membrii forţelor de securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Circa 200 de membri ai forţelor de poliţie au fost nevoiţi în cele din urmă să evacueze, printr-o poartă laterală, centrul de expoziţii, în parte gol, utilizat drept bază de către forţele de ordine de la declanşarea crizei, a anunţat televiziunea în cursul dimineţii, scrie AFP, citată de Agerpres. Ministerul de Interne a confirmat evacuarea Casei ucrainene, explicând, într-un comunicat, că „a decis să retragă unitatea de rezervă din clădire”. „Forţele de securitate n-au cedat provocărilor, n-au oferit ocazia unei escaladări şi au dat dovadă de reţinere”, se afirmă în comunicat.

În această dimineață, sute de contestatari se află în continuare la faţa locului, dar situaţia era calmă, potrivit imaginilor televiziunii.

Asaltul a avut loc la puţin timp după intervenţia liderilor opoziţiei în Piaţa Independenţei, unde, fără să se pronunţe explicit în legătură cu propunerile preşedintelui Viktor Ianukovici, liderii opoziţiei au dat asigurări că vor rămâne mobilizaţi până la satisfacerea tuturor exigenţelor lor, în primul rând convocarea de alegeri prezidenţiale în acest an şi nu anul viitor, cum fusese prevăzut.

„Lupta continuă”, a declarat opozantul naţionalist Oleg Tiagnâbok în faţa a zeci de mii de persoane strânse în Piaţa Independenţei. Asaltul de sâmbătă noaptea Protestatarii au spart geamuri şi au forțat uşile clădirii, folosind lomuri şi lopeţi. Unii, scandând "Trăiască Ucraina!", au aruncat spre forţele de ordine cu petarde şi pietre. Forţele speciale Berkut au replicat cu gaze lacrimogene. Potrivit publicaţiei ucrainene Gazeta.ua, protestatarii au cerut ca forţele de ordine că părăsească această clădire. Caza Ucraineană este un centru pentru organizarea de expoziţii, forumuri şi congrese. Clădirea de cinci etaje se află în Piaţa Europeană din centrul Kievului. Anterior, aici era sediul Procuraturii şi al unei secţii de poliţie. În timpul Revoluţiei Portocalii, în Caza Ucraineană se afla biroul electoral al lui Viktor Iuşcenko.