Unul dintre marile mistere nedezlegate în timpul pandemiei. Simțul pe care unii oameni infectați îl pierd

Unul dintre marile mistere nedezlegate în timpul pandemiei. Simțul pe care unii oameni infectați îl pierd sursa: pixabay.com

Un studiu de dată recentă a încercat să explice de ce unii oameni resimt o pierdere a mirosului pentru o perioadă mai lungă de timp, după ce au contractat coronavirusul.

Aproximativ 50% dintre persoanele care au avut COVID-19 au suferit modificări ale capacității de a simți gustul și de a mirosi.

Pentru majoritatea persoanelor, simțul olfactiv - ceea ce oamenii de știință numesc „olfacție” - revine în aproximativ 6 săptămâni, dar aproximativ 10% continuă să aibă probleme. Oamenii de știință au fost nedumeriți de efectul COVID-19 asupra olfacției, deoarece neuronii noștri senzoriali olfactivi nu poartă receptorii membranari care ar permite virusului să îi infecteze.

Marele mister în jurul persoanelor care își pierd simțul olfactiv pentru o lungă perioadă de timp

De asemenea, persoanele cu COVID-19 au tendința de a nu avea nasul înfundat, ceea ce determină pierderea mirosului în cazul unor infecții precum răceala comună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, dacă SARS-CoV-2 nu poate infecta neuronii olfactivi, iar moleculele de miros au acces liber la țesutul olfactiv din nas, de ce atât de multe persoane cu COVID-19 își pierd simțul olfactiv?

Cercetările conduse de oamenii de știință de la Universitatea Columbia, din New York, au oferit o posibilă explicație. Lucrarea, publicată în Cell, sugerează că răspunsurile imune la virus atunci când acesta infectează celulele vecine inactivează cumva genele care produc receptorii olfactivi din neuronii olfactivi.

În mod normal, neuronii olfactivi înregistrează mirosul prin trimiterea de semnale electrice către creier atunci când receptorii lor se leagă de moleculele de miros.

Infecția a atras un val de celule imune în zonă

Cercetătorii au studiat ce se întâmplă atunci când virusul infectează țesutul olfactiv la hamsteri. Oamenii de știință au examinat apoi țesuturi de la autopsiile a 24 de persoane, dintre care 18 au murit cu COVID-19. La hamsteri, au descoperit că virusul infectează celulele de sprijin din țesut, numite celule sustentaculare, și reduce numărul acestora.

În timp ce numărul de neuroni olfactivi din țesut a rămas neschimbat, infecția a atras un val de celule imune în zonă. Acest lucru părea să aibă efectul de a reorganiza cromozomii din nucleele neuronilor olfactivi, ceea ce, la rândul său, a redus expresia genelor care produc receptorii de mirosuri, conform medicalnewstoday.com.

Activarea sursei DNATrusted Source în cromozomi de către proteinele specializate numite histone este critică, deoarece afectează genele active și cele inactive. În special, împachetarea determină ce secțiuni de ADN sunt deschise pentru mașinăria de citire a genelor celulei și modul în care genele de pe diferiți cromozomi interacționează între ele.

Pentru a exclude posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi afectat în mod direct celulele într-un anumit fel, cercetătorii au expus țesutul olfactiv de la animale neinfectate la ser sterilizat de la animale infectate. Deși nu conținea particule active de virus, serul a transformat împachetarea ADN-ului în nucleele neuronilor olfactivi.

Când cercetătorii au analizat țesutul olfactiv din autopsiile pacienților, au putut confirma că COVID-19 a fost asociat cu o reducere semnificativă a producției de receptori olfactivi.

Alte probleme: ceața cerebrală, durerile de cap și depresia

A existat, de asemenea, o zdruncinare a organizării interne a nucleilor neuronilor olfactivi, astfel încât genele receptorilor de pe cromozomi diferiți nu mai erau în contact fizic. Cercetătorii cred că citokinele - moleculele de semnalizare produse de celulele imune - declanșează modificările în organizarea internă a nucleilor neuronilor olfactivi.

Această perturbare poate constitui un fel de "memorie nucleară" care împiedică revenirea la normal a fabricării receptorilor după ce infecția s-a rezolvat.

„Descoperirile noastre oferă prima explicație din punct de vedere mecanic al pierderii mirosului în cazul COVID-19 și a modului în care aceasta poate sta la baza biologiei COVID-19 de lungă durată”, spune coautorul coautorul Dr. Benjamin tenOever, membru al facultăților de microbiologie și medicină de la Universitatea din New York.

Cercetătorii speculează că efecte similare asupra organizării nucleelor din celulele creierului pot sta la baza altor efecte neurologice persistente, cum ar fi ceața cerebrală, durerile de cap și depresia, în cazul COVID-19 de lungă durată, conform sursei citate.